Teenagere efter 10 dage uden smartphone: Det har ændret os
Et telefoneksperiment ændrede mere, end eleverne havde regnet med.
Da Tristan Bastian Stevn, Marie Juul Olsen og Alfred Askanius afleverede deres smartphones, vidste de, at en hverdag uden ville blive en udfordring.
De var parate til at kede sig på togturen, til at savne at snappe med vennerne og til at skulle falde i søvn uden TikTok-videoer.
De var også parate til at få en oplevelse, som ville sætte spor.
I 10 dage var elever fra Venø Efterskole en del af et eksperiment, som TV MIDTVEST fulgte, hvor de skulle aflevere deres smartphones og i stedet fik udleveret en Nokia 125.
Her i artiklen kan du læse, hvad de lærte.
- Jeg har sovet sindssygt godt
Flere af eleverne fortæller efter eksperimentet, at de har sovet bedre om natten og er faldet hurtigere i søvn.
Tristan Bastian Stevn, der er elev i 10. klasse fortæller, at det er noget, han tager med sig efter eksperimentet.
Så selvom han nu igen har fået sin smartphone tilbage, skal den ikke have lov at ødelægge hans nattesøvn.
- Jeg har fokuseret på at lade være med at tage den med i seng. Så jeg har sovet lige så godt, som jeg plejer at gøre, siger Tristan Bastian Stevn, umiddelbart efter eksperimentet er slut.
- Min telefon gav mig angst
Alfred Askanius er en af de elever, der opdagede noget nyt, da han i 10 dage var uden sin smartphone. Han fandt ud af, at han før havde været ængstelig, når han hele tiden havde mulighed for at være online.
- Det var befriende at komme af med den, jeg føler, at nogle af de tanker, jeg havde inden, når man altid bare kunne trække den op, faktisk gav mig lidt angst, siger han, efter en weekend hvor han havde været hjemme.
Han bor til dagligt i Lund i Sverige og havde en lang togtur hjem. En togtur, som han normalt ville have brugt på mobilen, men som nu blev brugt på en bog og på at se ud af vinduet og tænke.
- Det har hjulpet på mit helbred. Jeg føler, jeg er mere glad og mere social, fortæller han.
Og det kan måske noget på den lange bane at droppe smartphonen helt.
Marie Juul Olsen er én af de elever, som har valgt at beholde sin "dumbphone" efter eksperimentet.
Da hun fik sin smartphone tilbage, fandt hun ud af, at de mange notifikationer på smartphone var for overvældende.
- Med det samme, jeg åbnede min smartphone i kuverten, kunne jeg mærke, at jeg fik mange indtryk, og det blev helt forvirrende. Det var faktisk lidt ubehageligt. Så jeg kunne mærke, det var meget rare med den her (dumbphone, red.), hvor man bare får beskeder og opkald og kan holde kontakt med venner og familie. Det er bare det, jeg har brug for, konkluderer hun efter eksperimentet.
Også Rebecca Vorm valgte at beholde sin dumbphone efter eksperimentet, fordi den gav hende en "indre ro".
- Det lyder underligt, men det at fjerne alt det, der distraherede, gjorde, at jeg fik en ro i mig selv, og man lærer virkelig at være sammen med sine venner, og man fik virkelig sine prioriteter på plads. Der var det praktiske, jeg havde brug for, og alt det andet havde jeg faktisk ikke brug for, fortæller hun.
- Vi er sammen på en ny måde
Flere af efterskoleleverne fortæller, at de uden deres smartphone blev mere sociale.
- Inden eksperimentet sad jeg meget på mit værelse, hørte musik og skrev meget på telefonen. Men efter jeg har fået min smartphone igen, kan jeg mærke, at jeg faktisk har været meget mere sammen med andre, fortæller Kathrine Tølbøll Johannesen fra Roslev.