Flere unge går på højskole: - De vil gøre noget godt for sig selv
Nørgaards Højskole i Bjerringbro er blandt de højskoler, der oplever at flere tilvælger et højskoleophold.
Flere unge har lyst til fællesskab og fordybelse, og derfor vælger de at tage på højskole.
Det mærker man blandt andet på Nørgaards Højskole i Bjerringbro, hvor det årlige elevtal er gået fra 80 til 120 i løbet af de sidste 10 år.
- Jeg tror, de unge er meget bevidste om, at de gerne vil gøre noget godt for sig selv. De har brug for et åndehul, inden de skal i gang med den videre uddannelse, siger forstanderen på højskolen, Vibeke Hundborg.
En betragtning, eleverne på skolen bakker op om.
- Det her er et frirum, hvor man bare kan fordybe sig og lave, hvad man har lyst til. Og så er undervisningen helt vildt god, siger Anna Holm.
En anden elev, Viktor Glavind, stemmer i.
- Det sociale på højskolen er bare fantastisk. Man bliver en meget sammentømret gruppe, og det gør, at vi alle sammen kan med hinanden, forklarer han.
- Ikke gået så godt i mange år
Det er ikke kun på Nørgaards Højskole, det går godt. Også på landsplan kan fremgangen mærkes.
- Det er ikke gået så godt i mange år. De sidste år har vi haft en fremgang på 50 procent på de unge elever, så det går rigtig godt på højskolerne, siger Niels Glahn, der er generalsekretær for Folkehøjskolernes Forening.
- Vi har fået nye højskoler, så efterspørgslen har også bevirket, at der for første gang i mange år åbner flere højskoler.
Ifølge Folkehøjskolernes Forening skyldes fremgangen både større ungdomsårgange og at flere har fået øjnene op for højskolernes kvaliteter.
- Rigtig mange unge er presset i gymnasiet, så når de er færdige der, vil de gerne prøve andre sider af livet og af fagligheden. Og så vil de rigtig gerne ind i nogle andre fællesskaber, forklarer Niels Glahn.
Der er i alt 70 højskoler i Danmark.