Ny metode: Sådan undgår landmænd at udlede kvælstof

Minivådområder skal være med til at begrænse udledningen af kvælstof fra landmændenes marker, og ifølge Landbo Limfjord er det en god idé.

img_1352.jpg
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Regeringens landbrugspakke har fået masser af hug for ikke at gøre nok for vandmiljøet, men nu får flere landmænd selv mulighed for at gøre noget ved sagen.

Minivådområder er nemlig det seneste skud på stammen i bestræbelserne på at bekæmpe landbrugets udledning af næringsstoffer til vandmiljøet. En af dem, der har fået et minivådområde er landmand Jesper Thomsen.

- Det er et sted, vi ikke har brugt til noget særligt. Vi kan ikke dyrke korn og andre afgrøder i det.

Minivådområdet skal opsamle kvælstof fra de højere liggende marker, og i modsætning til mange andre miljøtiltag er det frivilligt om, landmændene vil være med til at oprette sådanne områder.

- Det er en hel ny måde at tænke på, at landmanden skal til at dyrke vand også frem for bare at dyrke afgrøder, siger Anders Lehnhardt, der er miljøkonsulent ved Landbo Limfjord.

Statsligt tilskud

Lige nu er det en særlig god idé at anlægge et minivådområde, da folketinget har afsat 500 millioner kroner til tilskud til minivådområder de næste tre år.

- Det har den effekt, at vi opnår miljømålene, og de får et rigtig godt rekreativt område på deres ejendom, siger Claus Clausen, der er formand i Landbo Limfjord.

Hos Jesper Thomsen ryger vandet igennem et rensningsanlæg, inden der risler ud i åen og videre ud i Skive Fjord.

Et korps af såkaldte oplandskonsulenter skal rådgive landmændene og hold øje med at metoden virker, og den ordning er Jesper Thomsen glad for.

- Man kan være med til at præge, hvordan det bliver etableret og lavet, så det er da en super fordel for mig, siger Jesper Thomsen.

1:51
Du kan se hele indslaget om minivådområder her.