Tidligere spritbilist skyder politiets nye projekt ned

Hvis Jimmy Jacobsen havde fået det tilbud til spritbilister, som politiet vil give dem fra foråret 2020, havde han sagt nej.

Jimmy Jacobsen er tidligere blevet stoppet to gange af politiet med alkohol i blodet.
Jimmy Jacobsen er tidligere blevet stoppet to gange af politiet med alkohol i blodet.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Det kommer ikke til at virke.

Så kort og kontant lyder dommen fra den tidligere spritbilist Jimmy Jacobsen fra Vemb over Midt- og Vestjyllands nye samarbejde med Center for Rusmiddel og Forebyggelse.

Samarbejdet går ud på at tilbyde spritbilister, der mistænkes for at have alkoholproblemer, hjælp fra en rusmiddelbehandler.  

Men den model, tror Jimmy Jacobsen, altså ikke på. Han er selv blevet stoppet af politiet med alkohol i blodet to gange. 

- Man er så sur på politiet, når man bliver stoppet. Man ved godt, at det er noget lort, man har lavet. Så hvis der stod en betjent der og sagde det til mig, så ville jeg nok helt ærligt bare sige, at det kunne de stikke skråt op, siger Jimmy Jacobsen.

5:46
Se indslag: Nyt initiativ skal mindske antallet af bilister, der gentagne gange sætter sig bag rattet, når de har drukket for meget.

1,99 og 1,34

33-årige Jimmy Jacobsen drikker ikke alkohol længere. Han har været ædru i ét år og fire måneder. 

Men da han drak, styrede det hans temperament. En dag fik han nok og kørte hjem til sine forældre. Derfra kontaktede han sin egen læge, som henviste ham til et misbrugscenter. Her kommer han stadig.

Før Jimmy Jacobsen tog den livsændrende beslutning, kørte han flere gange bil med alkohol i blodet.

- Jeg er blevet taget af politiet. Første gang jeg blev taget, mistede jeg kørekortet. Året efter blev jeg stoppet igen, hvor jeg var fuld og ikke havde noget kørekort. Promillen første gang var 1,99 og anden gang var 1,34. Der er stadig fire år til, jeg får kørekortet igen, fortæller han.

Skal selv se problemet

Jimmy Jacobsen er kørt galt én gang med alkohol i blodet. Han faldt i søvn bag rattet og kørte i grøften.

Dengang brækkede han noget i sin skulder. Men selv hvis han på det tidspunkt var blevet tilbudt et afvænningsforløb af politiet, havde han sagt nej.

Derfor tror han ikke på det samarbejde, som politiet og Center for Rusmiddel og Forebyggelse ruller ud, medmindre spritbilisterne selv er med på den.

- Det hjælper ikke noget at give dem tilbuddet om hjælp, hvis de ikke vil have hjælp. De skal selv indse, at de skal have noget hjælp. Man kan ikke tvinge nogen til noget, de ikke vil. Det er spild, mener han. 

Midt- og Vestjyllands Politi håber på at opnå de samme resultater, som færdselspolitiet i Sverige har haft med en tilsvarende indsats.

Her lykkedes det at få omkring hver tiende spritbilist, som politiet stoppede, i behandling.