Verdensmester i pløjning lærer fra sig

Der kan være penge at spare, hvis pløjningen er så præcis som muligt. Nu skal landmænd i Viborg lære af en af de bedste.

Poul Erik Nielsen fra Lee ved Bjerringbro er en af de landmænd, der deltager i et kursus i pløjning.
Poul Erik Nielsen fra Lee ved Bjerringbro er en af de landmænd, der deltager i et kursus i pløjning.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

De fleste landmænd sætter en ære i at pløje deres marker pænt og lige. Men faktisk er det slet ikke det vigtigste. Der er nemlig både tid og penge at spare, hvis ploven bliver sat rigtigt i jorden. 

Poul Erik Nielsen fra Lee ved Bjerringbro er en af de landmænd, som på dagens kursus har taget sin fire-furede plov med. For det kan være svært at få sådan én indstillet helt rigtigt. 

- Får man så justeret det forkerte, så er det bare skruen uden ende, og så bliver det ringere og ringere, siger han. 

Der er rigtig mange skruer på sådan en plov. Og det er vigtigt, at de står rigtigt fra starten.

- Det svarer lidt til en racerbil, hvor man kan sige, at man bruger masser af timer i værkstedet, inden man overhovedet kører ud på banen, fastslår Jens Iversen fra Vils, der er Pløjeinstruktør og tidligere Verdensmester i pløjning.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvor dybt sådan en plov går i jorden - eller hvordan skær og plader sidder. Derfor har rådgivningscentret LMO for første gang lavet kurser i god pløjning.

- Det er simpelthen fordi, at landmændene skal ud og forstå, hvad god pløjning det er. Det handler jo om, at landmændene bruger deres ressourcer bedst muligt, siger Lars Gammelvind, der er Planteavlskonsulent ved Rådgivningscenteret LMO i Viborg.

Undersøgelser har vist, at landmanden kan spare op til 25 procent på forbruget af brændstof, hvis plov og traktor er trimmet korrekt. Det betyder også mindre slid på udstyret. Så der er penge at spare på perfekt pløjning.

2:26