Flere børn og unge har det psykisk svært: - Det er meget problematisk
Antallet af børn og unge der har ondt i psyken er steget markant. Tendensen bekymrer hos Børns Vilkår.
Besværlige tanker og et sind der gør ondt er hverdag for flere og flere børn og unge.
Det viser en ny opgørelse, Børns Vilkår har foretaget omkring telefonlinjen BørneTelefonen, hvor voksne sidder klar med gode råd til dem, der har brug for det.
Faktisk handlede hver tredje henvendelse til BørneTelefonen i 2017 om psykiske problemer, og det er en tendens, organisationen Børns Vilkår ser alvorligt på.
- Samtalerne på BørneTelefonerne bekræfter, at et stigende antal børn og unge har det psykisk svært. Det er en meget problematisk udvikling, og der findes desværre ingen enkle forklaringer og løsninger, siger vicedirektør hos Børns Vilkår, Helle Tilburg, ifølge en pressemeddelelse.
- Udviklingen kan ses som en reaktion på den hverdag, vi byder børn. Hvordan institutionslivet prioriteres og hvilke krav, vi stiller i skolen. Men det handler også om mangel på omsorg og et digitalt liv, hvor forestillinger om ’det perfekte liv’ kan lægge et pres på de unge, lyder det.
Angst, ensomhed og selvmordstanker fylder
I 2017 havde BørneTelefonen 50.767 samtaler. Heraf var 11.465 af samtalerne fra Region Midtjylland. Lige omkring 30 procent af alle henvendelserne handlede om problemer som angst, ensomhed og selvmordstanker.
De psykiske problemer fylder ifølge Børns Vilkår i alle aldersgrupper, men de tager tilsyneladende til
- Vi kan se, at omfanget af særligt selvmordstanker og psykiske lidelser stiger med alderen. Det vidner om et behov for, at børnene får hjælp så snart, der er en ændret adfærd og tendens til at være trist og modløs.
- Her har alle voksne omkring børnene et ansvar for at gribe ind og hjælpe. Jo tidligere, jo bedre, siger Helle Tilburg Johnsen.
Antallet af henvendelser til BørneTelefonen, der handler om psykiske problemer er mere end fordoblet siden 2012.