Mælkeproducent: Høj afgift vil være dødsstødet for min bedrift
De nye forslag til CO₂-afgifter giver bekymring hos mælkeproducent Torben Sønderby fra Grønbjerg
En afgift på 750 kroner per ton udledt CO₂ vil være dødsstødet for mange danske landbrug.
Det vurderer den økologiske mælkeproducent Torben Sønderby fra Grønbjerg ved Spjald, efter at han sammen med TV MIDTVEST onsdag ved middagstid overværede det pressemøde, hvor et ekspertudvalg fremlagde sine anbefalinger for, hvordan man skal pålægge landbruget en CO₂-afgift.
De 750 kroner er den ene af tre modeller fra ekspertudvalget. De to andre modeller indeholder en afgift på henholdsvis 375 kroner og 125 kroner per udledt ton.
- Det virker skræmmende for at være helt ærlig. Når man tænker på, hvor meget vi har at give af ud fra den indtjening, vi har i landbruget, siger Torben Sønderby efter at have set fremlæggelsen.
Og det er især den - for landmændene - dyreste model, der skaber de dybeste panderynker hos den økologiske mælkeproducent..
- Jeg kan ikke se andet, end at det vil betyde nedlukning af min virksomhed. Den afgift er så høj, at det går langt ud over det overskud, jeg har på min bedrift, slår han fast.
Torben Sønderby har regnet ud, at den højeste afgift for ham vil betyde en ekstraomkostning på 1,8 millioner om året. Og det kan ikke lade sig gøre for den økologiske mælkeproducent, der har en bestand på 250 køer i Grønbjerg.
- Jeg håber, at politikerne trods alt er så fornuftige, at de godt kan se, at det er helt urealistisk, hvis afgiften bliver så høj, lyder det fra mælkeproducenten.
Selv den billigste er dyr
Han er naturligt nok noget mere modtagelig over for tanken om den billigste af ekspertgruppens tre forslag. Men selv forslaget om de 125 kroner per ton udledt CO₂ vil være en gigantisk udfordring.
- Det vil tage 75-80 procent af den indkomst, der er til landmændene. Så selv den løsning er jo voldsom, vurderer han.
Men løsningen med de 125 kroner per ton vil dog betyde, at, at Torben Sønderby selv sandsynligvis kan overleve som mælkeproducent.
- Jeg er så heldig, at jeg lige er en tand over gennemsnittet, så den løsning vil være knap så slem for mig. Men det vil alligevel være et voldsomt slag, som måske vil skabe nogle omstruktureringer i driften, påpeger han.
Den umiddelbart billigste løsning indeholder også tilskud indenfor blandt andet skovrejsning, pyrolyse og udtagning af lavbundsjorde, som kan sende en del af afgiften retur til landmændene.
Den del er dog svær at forholde sig til for Torben Sønderby.
- Jeg ved jo ikke, hvad det kommer til at kræve af mig, erkender han.
Alternativt forslag
Mælkeproducenten fra Grønbjerg er med på, at den grønne omstilling er nødvendig, og at landbruget også skal bidrage.
- Jeg synes, vi allerede har rykket os rigtigt meget og selv sat gang i nogle ting, siger han - og kommer med et alternativt forslag til den foreslåede afgift på CO₂.
- Det kunne være godt at lave et incitament på mælkeprisen til mælkeproducenterne, så man på den måde belønner dem, der går foran og er mest klimaeffektive, pointerer han.
- Man skal passe på, at man ikke tager modet fra mange af os, der skal arbejde med det. Og det er der i hvert fald nogle af de her modeller, der vil gøre, fortsætter Torben Sønderby.
Den nye rapport har dog på ingen måde taget modet fra ham.
- Det er dejligt at få rapporten frem. Nu får vi noget mere konkret, efter at det i rigtig lang tid har været hvis og hvis.
- Jeg har faktisk en god fornemmelse i maven. Lad os nu se, om ikke vi får løst det her. Det skal vi, slår mælkeproducenten fast.