Avlernes lokale formand efter fund af mink: - Det tager jeg afstand fra, men jeg kan da sagtens forstå det
Man skal overholde loven, lyder det fra Holstebroegnens Pelsdyravlerforening ovenpå fundet af 126 levende mink på Thyholm.
- Jeg er overrasket. Men alt kan jo lade sig gøre.
Sådan lyder det fra Ib Lundgaard, formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening, kort tid efter at han selv har hørt nyheden om, at 126 levende mink onsdag formiddag blev fundet ved en ransagning på Thyholm.
Politiet og Fødevarestyrelsen har i alt ransaget syv adresser på Thyholm og fandt mink på én af adresserne.
Fundet af levende mink altså kommer bag på Ib Lundgaard, der som pelsdyravlerformand mener, at man skal overholde den gældende lov om, at minkavl er forbudt indtil 31. december 2022.
På et mere personligt plan har han dog en forståelse for, at den pågældende minkavler har beholdt de 126 mink.
- Det er jo ulovligt. Det er sådan, det er. Nogen har brudt loven, og det er forkert. Det tager jeg afstand fra, men jeg kan da sagtens forstå det, for jeg mener ikke, at det var nødvendigt at aflive alle mink dengang, siger han til TV MIDTVEST.
Formanden understreger, at han ikke ved, hvem der står bag, og dermed heller ikke har nogen ide om, hvad vedkommendes motiver for at holde mink i live måtte være.
- Jeg aner ikke, hvem det er. Men hvis det er en, der har brugt meget tid på det, så er det sgu svært at smide de sidste i kassen.
- Det kan også være en, der har haft en forhåbning om, at det (minkavl, red.) igen ville blive lovligt her fra januar, og så har man haft nogle gode avlsdyr, lyder gisningerne fra Ib Lundgaard.
Et udtryk for afmagt
Også i Holstebro-Struer Landboforening kommer det bag på formand Kristian Gade, at der er fundet levende mink på en farm på Thyholm.
- Min første indskydelse er, at det er en form for afmagt, og så kan man gøre nogle ting, som ikke lige følger landets love, men det retfærdiggør det ikke, siger landboformanden.
Han tager ligesom pelsdyravlerformanden afstand til det, der er kommet frem, selvom han forstår minkavlernes frustration.
- Hvis det er rigtigt, at minkene er holdt med henblik på erhvervsmæssigt opdræt, så er det jo imod gældende dansk lov, og det kan vi jo ikke bakke op om som landboforening, selvom vi synes, at beslutningen om, at alle mink skulle aflives, var helt forkert, siger Kristian Gade.
Mink er nu aflivet
Ifølge Fødevarestyrelsen blev minkene, som blev fundet onsdag formiddag, alle holdt i almindelige minkbure. Vurderingen er derfor, at minkene blev holdt med henblik på erhvervsmæssig opdræt og dermed ulovligt.
Sagen er derfor overdraget til politiet for nærmere efterforskning. Dyrlæger fra Fødevarestyrelsen har stået for aflivning af minkene på stedet med en indsprøjtning.
Det var i november sidste år, at det blev besluttet, at alle mink i Danmark skulle slås ned for at mindske smitte med - og mutationer af - coronavirus.
Et politisk flertal besluttede i september i år, at minkavl skal være forbudt i Danmark frem til udgangen af 2022.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har oplyst, at man til foråret vil vurdere, om man kan genoptage minkavl i 2023.