Coronatest viste forkert tre gange i træk: Har store konsekvenser for Magnus og Danmark
Magnus Bech Sørensen er flere gange blevet ramt af lyntest, der viste falsk positiv. Det er på baggrund af fejl som denne, Statens Serum Institut nu har fjernet lyntestene fra den daglige smitteopgørelse igen.
Efterskoleelev Magnus Bech Sørensen har haft en yderst usædvanlig oplevelse med de lyntest, som han skal tage to gange om ugen for igen at kunne deltage i efterskolelivet på Venø Efterskole.
Tre gange i træk er han blevet testet positiv i lyntest, og tre gange i træk har de mere præcise PCR-test fastslået, at der var tale om falske positive testsvar.
Det har givet anledning til adskillige bekymringer i familien.
Magnus glemmer ikke tankerne, da den første lyntest viste positiv.
- Det er noget lort. Man er bange for, at man er grunden til, at det hele skal lukke, lyder det fra ham ved køkkenbordet derhjemme.
Og efterhånden som der har vist sig et mønster i, at lyntestene var falsk positive gang efter gang, har det været meningsløst at blive sendt hjem fra efterskolen indtil, der var svar på PCR-testen.
- Det er ret nederen at skulle sidde i isolation herhjemme og vente på en PCR-test, selv om man ved, at man ikke har været i kontakt med nogen, fortæller Magnus Bech Sørensen.
- Landet er lukket ned på et falskt grundlag
Også for moderen har det været en uholdbar situation at være vidne til.
- Jamen, det sætter jo et kæmpe alarmberedskab i gang. Det skal de (efterskolen red.) jo gøre, fortæller Inger Bech Sørensen.
- Det sætter jo det hele i stå. Alle får ondt i maven. Det er jo ikke holdbart, han skal igennem det her to gange i ugen, tilføjer moderen.
Og hendes bekymringer stopper ikke her.
Inger Bech Sørensen undrer sig over, at de personer, der er testet falsk positive, selv skal ringe ind til myndighederne og oplyse efter PCR-testen, hvis der har været tale om en lyntest, som viser falsk positiv.
- Jeg tænker, hvem er det, der får gjort det? Folk ved ikke, de selv skal ringe og annullere, vurderer moderen og fortsætter:
- Du kan jo ikke regne med, at folk får ringet tilbage. Det tror jeg, de færreste tænker på, at det skal man.
Hvis det skulle forholde sig sådan, at folk ikke får ringet inde og fortæller, de er testet falsk positive, så mener Inger Bech Sørensen, det har meget store konsekvenser for Danmark, da smittetallene så ikke er retvisende.
- Det har jo de konsekvenser, at vi har landet lukket ned på et falskt grundlag, hvis det er sådan.
Lyntest skrottes nu i opgørelse
De daglige smittetal tog i sidste uge et ryk op, da Statens Serum Institut (SSI) begyndte at inkludere tal for lyntest i sin opgørelse.
I løbet af en uges tid bliver lyntestene dog pillet ud af den daglige opgørelse igen.
Det skyldes, at der er en høj risiko for at få en falsk positiv test med lyntest, når man tester folk, der ikke har symptomer.
Testes de efterfølgende negative med en PCR-test, indgår det positive svar dog stadig i opgørelsen. Det samlede antal kan derfor være for højt, sådan som Inger Bech Sørensen frygter.
I fremtiden vil der derfor kun indgå PCR-test i den opgørelse, som SSI på daglig basis offentliggør om udviklingen i coronasmitten.
Den nyhed vækker glæde i hjemmet hos familien Bech Sørensen.
- Det, tænker jeg, er en meget, meget god idé, fordi jeg synes, det andet er jo ikke holdbart, siger Inger Bech Sørensen.
For Magnus Bech Sørensen er løsningen fremover PCR-test i stedet for den alt for usikre lyntest.