Gymnasier efterlyser retningslinjer for dimission: - Det er absolut ikke optimalt
Både ledelserne på landsdelens gymnasier og eleverne mangler at få at vide, hvordan der må afholdes dimission.
Onsdag lød der et glædesudbrud hos de kommende studenter, da studenterkørslen blev tilladt. Men da jublen havde lagt sig, kom et nyt spørgsmål: Hvad med afviklingen af dimissionen?
Det er der endnu ikke kommet afklaring på, og det giver anledning til flere spørgsmål hos landsdelens gymnasier.
- Vi er lidt spændte på, hvor rigide rammer vi får. For der er mange paradokser i det her. Vi har måttet afvikle eksamen for 200 elever, der har siddet i det samme lokale. Det har vi fint kunnet håndtere med en meters afstand og sprit og anvisninger om, hvilke toiletter eleverne måtte bruge, siger rektor på Ikast-Brande Gymnasium, Marianne Dose Hvid, og fortsætter:
- Vi kommer også til at kunne håndtere at holde dimission med det, vi allerede har hørt om at måtte invitere to pårørende med per elev.
Marianne Dose Hvid ønsker at få retningslinjer fra undervisningsministeriet så snart som muligt, og det er hun ikke den eneste, der gør.
Hendes kollega fra Thisted Gymnasium - STX og HF, rektor Søren Christensen, er enig med Mariane Dose Hvids kritik.
- Det har været en slingrekurs at følge med i de vejledninger og retningslinjer, der er blevet udsendt, siger han.
Dimissionstale besværliggjort
Det er ikke kun ledelserne på de forskellige gymnasier, der står med en hovedpine om planlægningen af dimissionen.
For Sander Svenningsen fra Thisted Gymnasium bliver dagen også noget helt specielt. For han skal holde elevernes dimissionstale.
- Det er selvfølgelig en stor ting og en stor ære at få lov til at holde den her tale, siger han.
Men planlægningen har været svær, især når han ikke ved, hvordan talen skal afvikles.
- Nu ved jeg slet ikke, hvem jeg skal holde talen for. Om det bliver en klasse, eller om det bliver et kamera. Det er en mærkelig situation at stå i som taler, fortæller Sander Svenningsen.
Mange muligheder i spil
Grundet de manglende udmeldinger fra undervisningsministeriet har gymnasierne været tvunget til at tænke i alternative løsningsforslag.
I Thisted arbejdes der lige nu med tre-fire forskellige planer, hvor en af dem foregår udenfor. Det er nemlig en drive-in-dimission.
- Vi har en ansøgning liggende, hvor vi gerne vil have forældrene til at holde på pladsen med 180 biler, forklarer rektor Søren Christensen.
For ham handler dimissionen om at dyrke fællesskabet, og derfor vil han gerne kunne samle alle eleverne og tale til dem alle sammen.
Det skal nok blive godt alligevel
Hos Ikast-Brande Gymnasium vil Marianne Dose Hvid gerne planlægge noget, som er festligt og højtideligt, når studenterne skal fejres.
Men samtidig er hun meget i tvivl om, hvad de kan gøre, som samtidig er forsvarligt. Hun kalder det svært at navigere i, hvad de som gymnasium kan stå inden for, og hvad de ikke kan stå inden for ud fra mulige retningslinjer fra undervisningsministeriet.
- Det er absolut ikke optimalt, men vi skal nok få det til at fungere med en fin dimission, og vi kommer også på plads og kan overskue tingene. Det skal nok blive godt, siger Marianne Dose Hvid.
Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil havde torsdag ikke lyst til at stille op til interview til TV MIDTVEST.
Ministeriet oplyser dog, at det forventer at have retningslinjerne klar i løbet af de kommende dage.