Færre indbrud og mindre vold: Coronavirus har givet markant fald i kriminalitet
Skadestuer har også oplevet, at der er færre borgere, der opsøger dem under coronakrisen.
Både natteliv og grænser er lukket.
Og det kan mærkes hos Midt- og Vestjyllands Politi, der har oplevet et fald i kriminalitet, siden statsminister Mette Frederiksen i marts lukkede store dele af Danmark ned for at stoppe spredningen af coronavirus.
- Det har været områder som sædelighedssager, hvor der ikke har været de samme sager i nattelivet. Det gælder også voldssager, så der er noget af den personfarlige kriminalitet, der er faldet, forklarer chefpolitiindspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Hilborg.
Men det er ikke kun det lukkede natteliv, der har givet politiet færre sager. De lukkede grænser spiller også en rolle, mener Claus Hilborg.
For politiet oplever også færre indbrud, tricktyverier og lignende.
- Vi ved jo, at en del af de indbrud, vi har i politikredsen, bliver begået af østeuropæere. Den tilgang har været mindre, fordi grænserne har været lukkede, forklarer han og tilføjer:
- Det har også gjort, at vores specialeenhed, som koncentrerer sig om efterforskning af indbrud, har koncentreret sig om de danske kriminelle, der stadig er her. Og der har vi haft ret en ret god succesrate, hvor vi har foretaget en række anholdelser. Det har helt konkret betydet, at vi nu ser, at vi har meget få indbrud.
Ro på skadestuen
En anden konsekvens af nedlukningen har været, at antallet af danskere, der opsøger skadestuerne, er faldet.
Hos Hospitalsenhed Vest, der dækker sygehusene i Herning og Holstebro, er antallet af skader faldet med 18 procent.
Det er bestemte typer skader, der er kommet færre af. Det forklarer Mette Norup Frøjk, der er ledende oversygeplejerske.
- Det er brækkede arme og ben og forstuvninger, som sker, når danskerne er aktive på fodbold- og håndboldbanerne og hjemme i haverne. Folk trak sig pludselig hjem i husene, og så bliver man ikke så ofte skadet, siger hun.
Faldet af skader har dog ikke betydet, at personalet har haft frie hænder.
Det blev lavet sådan, at alle skadestuepatienter under Hospitalsenheden Vest skulle køre til Holstebro for at give plads og hænder til behandlingen af covid-19.
- Under coronatiden har vi brugt ressourcerne på det, vi skulle, nemlig covid-19-patienterne, siger oversygeplejersken.
Skadestuen i Herning åbner igen på tirsdag.
Tilbage til normalen
Både på skadestuen og hos politiet kan de nu mærke, at der bliver åbnet mere og mere op. Og tingene vil med tiden komme tilbage til det gamle, vurderer Claus Hilborg.
- Det er jo et normalt billede, der vil begynde at indfinde sig. Det vil betyde, at vi igen vil se nogle flere østeuropæiske indbrudstyve i Midt- og Vestjylland. Det vil nok komme med nogen forsinkelse, men det vil komme, siger han og fortsætter:
- De indbrudstyve, vi har fængslet, skal afsone deres domme, før de kommer ud. Så vi kan håbe på, det kommer til at se stille og roligt ud det næste stykke tid. Men vi vil opleve en stigning i forhold til nu.
Claus Hilborg fortæller, at politiet, ligesom som personalet på skadestuerne, har haft travlt med andre opgaver.
- Nu kører der jo hele tiden en masse efterforskning, corona eller ej. Det kører ufortrødent. Og så har vi jo også dedikeret en lang række ekstra patruljer til at være synlige i forbindelse med covid-19-indsatsen.