Unge udvikler coronaspil - skal hjælpe ved fremtidige kriser

Næsten 200 elever fra Akademiet for Talentfulde Unge var i dag samlet i Herning for at drøfte, hvordan coronakrisen har påvirket dem.

De 200 unge var delt op - netop for at undgå spredning af coronavirus.
De 200 unge var delt op - netop for at undgå spredning af coronavirus.
Foto: Kasper Hovmand, TV MIDTVEST

Forskere fra en række af landets videregående uddannelser gik i dag i dialog med næsten 200 unge mennesker på Herning Gymnasium. 

En dialog, som gerne skal føre til en masse viden om, hvordan man i fremtiden kan håndtere kriser som coronakrisen på en måde, der er bedre for landets borgere.

Et nyt coronaspil var indgangsvinklen til den dialog. Og spillet skal i fremtiden være med til at formidle information om mental sundhed, data og teknologibrug.

- Der påhviler de her unge en særlig forpligtelse til at være med at skabe løsninger ude i fremtiden, siger Carsten Obel, der er professor på Aarhus Universitet ved Institut for Folkesundhed. 

- Det, vi gerne vil, er at finde nogle måder at kommunikere forskning på, så det bliver vedkommende for de unge, og så det bliver noget, de faktisk har lyst til at tage del i, fortsætter han.

Carsten Obel er en af de forskere, som har et tæt samarbejde med Akademiet for Talentfulde Unge, hvor alle de unge, der deltog, kommer fra.

- Jeg synes, at det er fedt at kunne være med til at beskrive, hvordan vi har haft det, og at kunne bruge de ting vi har erfaret i den her tid til noget, siger Laurits Bentsen, der til dagligt går på Viborg Gymnasium, og som altså bruger en af sine første feriedage tilbage på skolebænken.

-Jeg har altid godt kunne lide at tilegne mig ny viden, og det er fedt at møde en masse nye mennesker, fortæller Jasmin Burger, der også er en af de unge fra akademiet, og som til dagligt går på Aarhus Business Collage i Viby.

Professor Carsten Obel fortæller, at formålet med projektet ikke som sådan har noget med selve coronakrisen at gøre.

- Coronatiden har bare givet os noget særlig viden om, hvordan vi navigerer i kriser, siger han.

De unge skal blive klogere

Projektet, der får støtte fra Novo Nordisk Fonden, får som nævnt hjælp af næsten 200 unge fra Akademiet for Talentfulde Unge, og det er noget, som lederen af akademiet er stolt af.

- Vi er utroligt glade for, at vi har den her mulighed for at tilbyde de her gymnasie- og HF-elever det her udover deres daglige skolegang, siger Anne Harrits, der er leder af Akademiet for Talentfulde Unge i Region Midtjylland.

- Akademiet har et tæt samarbejde med de forskere, der er her i dag. De er rykket ud i dag for at være med til at generere og skabe ny viden sammen med de unge, fortsætter hun.

Dagen på Herning Gymnasium er et led i akademiets sommercamp, hvor de udvalgte unge mødes og drøfter aktuelle emner. 

Og for de talentfulde unge er det helt okay at bruge en feriedag tilbage på skolebænken. 

- Lige nu har jeg ikke så meget andet at lave, så jeg synes bare, det er fedt at komme ud og snakke med nogle mennesker, siger Laurits Bentsen. 

For lederen af akademiet er målet med sommercampen klart.

- Vi vil rigtig gerne have, at når de unge går herfra i dag, at de har haft en rigtig god dag og er blevet meget klogere, siger Anne Harrits.

0:23
200 talentfulde unge og et hold forskere mødes til workshop for at tackle unges udfordringer under coronakrisen