Nej tak til elektronikaffald: Kommune afviser miljøtilladelse til omstridt firma
Teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune stemmer nej til etablering af et genanvendelsesanlæg. Virksomheden Fragmentum skal derfor finde en ny plan for, hvad der skal ske med flere hundrede ton elektronikaffald.
Der bliver ikke etableret et nyt anlæg for genanvendelse af elektronikaffald på en ejendom i Ejstrupholm. Det er konklusionen efter et møde i teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune tirsdag.
- Vi mener ikke, det hører til i en landzone, siger formand for udvalget, venstremanden Henrik Engedahl.
Virksomheden Fragmentum havde ansøgt kommunen om en miljøtilladelse til håndtere og bearbejde elektronikskrot på ejendommen Nyholmvej 2 i Ejstrupholm.
På forhånd havde kommunens embedsværk indstillet til udvalget, at der ikke var noget i vejen for at give tilladelse til etableringen af virksomheden, men udvalget valgte at gå en anden vej.
- Det er en landzone derude, siger Henrik Engedahl.
- Vi mener dybest set, at den her type virksomhed bør ligge i et industriområde. Sådan nogen har Ikast-Brande Kommune mange af, men der er søgt om tilladelse i en landzone, siger Henrik Engedahl.
Virksomheden Fragmentum har været i flere medier og kommuners søgelys, fordi den har oplagret store mængder elektronikaffald på adresser i forskellige kommuner.
Problemet er, at affaldet endnu ikke er blevet genanvendt, som det ellers var planen, men i stedet er blevet flyttet flere gange på tværs af kommunegrænserne. Lige nu står det opmagasineret i Bording og Tim.
Virksomheden har ifølge ejer Brian Friis Knudsen hele tiden haft det overordnede mål med de mange ton elektronikaffald, at det skulle behandles i en ny type genanvendelsesanlæg.
Med politikernes beslutning tirsdag aften ser det dog svært ud for virksomheden, der altså har fået nej til en miljøtilladelse på ejendommen i Ejstrupholm.
Henrik Engedahl oplyser, at virksomheden har mulighed for at klage over afgørelsen.