Anders er manden bag Fiskehallen: - Jeg kan godt lide at have den bedste kvalitet
Fiskeauktionerne er afgørende for, at Anders Olesen kan eksportere fisk til udlandet og samtidig have nok til sin egen forretning.
Man skal stå tidligt op for at følge med Anders Olesen. For klokken 7, når fiskeauktionen begynder i Thyborøn, har han allerede været på farten i et par timer, set dagens fisk an og sat sig til rette til at kunne byde på de fisk, som han skal bruge.
For med fiskebutik, filetfabrik, restaurant og selskabslokale er indehaveren af Fiskehallen i Thyborøn en aldeles travl mand. Men sådan skal det også være, hvis man spørger ham selv.
- Fordi jeg kan godt lide at have den bedste kvalitet. Og det får du kun, hvis du har haft fingrene i det hele - og det har vi, siger Anders Olesen.
Hvert år sælger de omkring 100.000 rødspættefileter i Fiskehallen, så derfor skal det gå hurtigt.
- Jeg køber selv fisken henne på auktionen, når den starter klokken syv. Kvart over syv kan min truck køre fisken til filetering. Halv otte kan den ligge til salg i disken, forklarer han.
Anders Olesen skal både købe ind til sin egen fiskeforretning, til den restaurant han driver og så fileterer og pakker han også fisk til det meste af Europa
- I Wellfish, som er vores fiskeeksport, har vi en del eksport til Spanien. Vi sælger også til Belgien, Frankrig og Tyskland. Og det er stort set alle arter.
Det er ikke kun andre lande, der nyder af de fisk, som bliver fileteret og pakket hos Anders Olesen.
Firmaet leverer også til restauranter som Geranium, Noma og Brødrene Price.
Medarbejder skiftede branche - nu er han glad
Med så meget at se til har Anders Olesen selvsagt brug for hjælp. Det får han fra de 70 ansatte, der er i sæsonen.
En af dem er John Klose, som har arbejdet hos Anders Olesen i et par år.
Men det stod egentlig ikke i kortene, at han skulle arbejde med fisk. Han er nemlig uddannet tømrer. Men så skete der noget, der gjorde, at han måtte ændre branche.
- Jeg blev opereret i mit knæ og fik et nyt korsbånd. Så kunne det ikke holde til at kravle rundt på tage længere, siger John Klose.
Det store brancheskifte har dog ikke betydet noget for arbejdsglæden. John Klose er nemlig glad, når han forlader arbejdet til fyraften.
- Det er jeg stort set hver dag. Det er dejlig arbejdsplads, siger John Klose.
Udvikler i restauranten
Anders Olesen er dog ikke ene mand i familien, der arbejder i firmaet. Både børnene og konen, Sine Maria Steen Olesen, har opgaver.
Sidstnævnte står i køkkenet i restauranten, hvor hun eksperimenterer med fisketapas to go.
- Det er rå laks med æbler og radiser, og så er der citronolie med lidt salt og peber i, siger hun og fortsætter.
- Det er lidt anderledes, end det plejer.
Planen for fremtiden er klar
Anders Olesen er, som nævnt, en særdeles travl mand.
De mange arbejdsopgaver og de lange dage betyder dog også, at der lige nu ikke bliver tænkt i yderligere udvikling af forretningen.
For hvis der skal ske noget nyt, er hans melding helt klar.
- Nu skal vi ikke mere. Hvis vi skal noget nu, så skal jeg drosle lidt ned i tid og sørge for at få lidt mere fri. Det er næste projekt, siger Anders Olesen.
Han og konen har siden 1998 haft Fiskehallen.