Nyt parti stiller op kun med løsgængere
Frihedslisten er ikke på stemmesedlerne til Folketingsvalget. Partiet stiller i stedet op med én løsgænger i hver storkreds.
Frihedslisten stiller for første gang op til folketingsvalget, men man kan ikke finde partiet på stemmesedlerne. Det er nemlig ikke lykkedes partiet at få vælgererklæringer nok til at blive opstillingsberettiget.
I stedet har de valgt at opstille én løsgænger i hver storkreds.
I Vestjyllands Storkreds hedder kandidaten Karen Predbjørn Klarbæk. Hun har været med i Frihedslisten i et halvt år. Nu forsøger hun at komme i Folketinget som løsgænger.
- Det gør jeg, fordi vi har et samfund, hvor styresystemet har revner og sprækker. Der er alt for mange ting, der ikke fungerer, og så skal man lave nødlove på nødlove. Vi opdagede det rigtig meget under coronapandemien, at der er noget, der ikke fungerer, siger folketingskandidaten.
En af hendes og partiets vigtigste mærkesager er at holde fast i fysiske mønter og sedler som betalingsmiddel.
- Vi vil gerne bevare kontanterne. Hvis man ikke bevarer kontanterne, så er der nogen over os i systemet, der har et styringsredskab, hvor de kan lukke for vores kontanter og mulighed for at købe ind, hvis vi ikke gør, som systemet befaler os, mener Karen Predbjørn Klarbæk.
Få kender partiet
Frihedslisten har per 30. oktober indsamlet 1247 vælgererklæringer - altså et godt stykke færre end de 20.182 underskrifter, som det kræver at blive opstillingsberettiget til Folketinget.
Når I nu ikke har fået vælgererklæringer nok, er det så ikke et tegn på, at der måske ikke er nok til at støtte op om jeres sag?
- Det er jeg ikke sikker på. Jeg tror, det er, fordi de ikke ved, at vi er der, siger Karen Predbjørn Klarbæk.
Det manglende kendskab til Frihedslisten er også slående i Silkeborgs gågade blandt de vælgere, som TV MIDTVEST mødte.
- Jeg har hørt om dem, men jeg kender ikke noget til dem, nej, siger Lisa Ruggard fra Silkeborg, som er af de borgere, TV MIDTVEST talte med.
Vil ikke skrive under på grundloven
Karen Predbjørn Klarbæk forsøger dog at få flere til at få øjnene op for Frihedslisten ved at dele flyers ud i netop gågaden i Silkeborg.
For at hun kan blive valgt til Folketinget som løsgænger, skal hun overtale mellem 15.000-20.000 vælgere til at stemme personligt på hende.
Hvis hun skulle ske at blive valgt ind som løsgænger, kommer hun dog til at stå i et dilemma.
Frihedslisten er nemlig kritisk overfor den del af grundloven, der beskriver, at Danmark er et konstitutionelt monarki med Dronningen som det officielle statsoverhoved.
- Lige nu er der alt for meget styring oppefra. Det burde være et folkestyre, men vi har et indskrænket monarki. Det står der i grundloven. Og det vil sige, at det er dronningen, der bestemmer, og dermed kan jeg ikke se, hvordan befolkningen bestemmer ret meget, siger Karen Predbjørn Klarbæk.
Som folketingsmedlem skal man skrive under på, at man overholder grundloven, og heri opstår dilemmaet.
Hvis du bliver valgt ind i Folketinget, så skal du skrive under på en erklæring om, at du overholder grundloven. Men jeg kan forstå, at I ikke vil skrive under på erklæringen. Hvordan kan du så være folketingskandidat?
- Jeg kan godt være folketingskandidat, for vi må se, hvad der sker, og om vi overhovedet får stemmer nok til at komme i det dilemma, det er at skrive under på en lov, man ikke rigtig kan tilgå, siger hun.
- Det kan også være, at vi ender med at skrive under på den, fordi det er den eneste mulighed for at komme på talerstolen i Folketinget, siger Karen Predbjørn Klarbæk.