FOA om omsorgstrætte kollegaer: Det skyldes alt for højt tempo
Når flere af kollegaerne i plejesektoren oplever omsorgstræthed, så skyldes det et alt for stort pres på arbejdet. Sådan lyder det fra regional FOA-formand, som efterlyser faglig ledelse og flere ressourcer.
Malene Nygaard Laursen er formand for Social og Sundhedssektoren hos FOA Midtjylland. Hun har set mange kollegaer forlade faget de senere år.
Blandt årsagerne hun hører, når hendes medlemmer vælger et sporskifte i karrieren, er oftere begrebet omsorgstræthed.
- Det er simpelthen noget, vi oplever oftere og oftere, siger hun.
Begrebet er et relativt nyt, og det beskriver en følelsesmæssig udbrændthed, som kan opstå blandt de, som arbejder med mennesker. Det opstår særlig, når man arbejder med mennesker, der selv har det svært.
FOA organiserer de mange sosu-hjælpere og sosu-assistenter, der arbejder med plejer i kommuner og regioner, men også de ufaglærte, der varetager samme opgaver.
Malene Nygaard Laursen mener, at når mennesker, som har valgt et fag, hvor man arbejder med mennesker, alligevel kan føle sig udbrændte på netop den grundlæggende omsorg, så skyldes det et alt for højt arbejdspres.
- Vores ældrepleje er jo ekstremt presset. I det hele taget mangler der ressourcer.
- Hvis du i længere tid er under et pres i forhold til at din indsats kommer til at opleves utilstrækkelig overfor borgerne, som du i virkeligheden har en rigtig høj faglighed til at tage dig af, så risikerer de der grænser for, hvad man synes er god omsorg og pleje, at rykke sig, siger hun.
Hun mener ikke, der findes en hurtig løsning på kollegaernes oplevelse af omsorgstræthed.
- Det er simpelthen så presset derude. Alting kører jo på minutter i dag. Vi er uddannet til at se det hele menneske, men det tillader de minutter, som vi har til rådighed, bare ikke, siger hun.
Hun mener følelsen rammer medarbejderne på vejen mod en stress-diagnose. Hun hører fra en del kollegaer, som ender med at skifte plejefaget ud med noget, der rummer et mindre krav til omsorg.
- Vi ser mange brancheskift. Dygtige medarbejdere vælger et helt andet fag, fordi de kan slet ikke holde det ud at være i ikke at kunne stå på mål for den faglighed som de rent faktisk besidder.
Hun peger på, at løsningen er, at fastholde gode medarbejdere, at få flere til at gå fra deltid til fuldtid, så der kommer flere hænder, der kan give plads til et bedre arbejdsmiljø.
- Når vi taler omsorgstræthed, så er en del af løsningen at få fokus på det gode arbejdsmiljø.
- Den helt nære faglige ledelse har enorm betydning. Det er den, der er tæt på medarbejderen, og det er dem der skal holde øje med om fagligheden kommer under pres. Fordi så er der risikoen for omsorgstræthed sætter ind, siger hun.