Beboere i Herning raser over boligforhold: - Det er så frustrerende
En række borgere i Herning er bestemt ikke tilfredse med standen på de ældreboliger, de bor i.
Utætte vinduer, skimmelsvamp og generelt boliger i dårlig stand. Sådan beskrives en række ældreboliger i Herning.
Kritikken kommer fra nogle af beboerne selv, og de har længe forsøgt at råbe op om problemerne til Herning Kommune. De føler dog, de taler for døve ører.
- De siger, at det vil de lige se på, men der sker intet. Det er så frustrerende, fortæller Linda Steffensen, der er beboer.
Linda Steffensen fik for år tilbage amputeret sit ene ben efter et kræftforløb, og derfor flyttede hun ind i en ældrebolig i Herning. Hun har nu boet i boligen i 11 år, men gennem årene har hun oplevet, at vinduerne bliver mere og mere utætte.
- Listerne er pilrådne, og gummilisterne slutter ikke helt til. Det trækker frygteligt ind, fortæller Linda Steffensen.
For nyligt fandt hun også skimmelsvamp i sit soveværelse.
- Det kravler op ad væggen, så jeg har flyttet min seng ud, så den ikke også bliver ramt af skimmelsvamp.
Hvorfor flytter du ikke bare?
- Jeg er blevet henvist hertil af kommunen. Jeg kan ikke bare gå ud og få en almindelig lejlighed, fordi jeg sidder i kørestol. Jeg fik et tilbud om en anden handicap-venlig lejlighed, men den koster 10.000 kroner om måneden. Det kan jeg som enlig ikke betale, fortæller Linda Steffensen.
- Piber ud til højre og venstre
Linda Steffensen er ikke den eneste beboer i området, der oplever problemer. Også Søren Andersen, der bor i en tilsvarende bolig, oplever vinduer, der ikke holder tæt.
- Det er sgu da træls, at man skal betale endnu mere for at holde boligen varm, fordi det piber ud til højre og venstre, fortæller Søren Andersen.
Forlanger I ikke for meget?
- Når man tænker på, at boligerne er fra 1981, og der kun er lavet meget lidt vedligehold her. Så vil jeg sige, at det gør vi ikke.
Kræver et flertal
Det er Herning Kommune, der ejer bygningerne, og her fortæller direktør Søren Liner Christensen, at kommunen vil tage hånd om særtilfælde som skimmelsvamp. Men hvis beboerne har et ønske om generelle forbedringer, har det en konsekvens.
- Det er nogle ældre boliger, det vil jeg ikke lægge skjul på. Men det betyder jo så også, at huslejen er lav. Hvis de gerne vil have nutidige standarder, skal der sættes en del penge af til renovering, og det vil blive omsat til en stigende husleje, fortæller Søren Liner Christensen, der er direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse i Herning Kommune.
Boligerne koster i dag knap 5000 kroner om måneden.
Men er det rimeligt, at beboere selv skal betale for vinduer, som ikke er blevet skiftet siden bygningen blev etableret?
- Ja, det synes jeg. Hvis vinduerne er, som de altid har været, så er det vilkårene, lyder fra Søren Liner Christensen.
Både Søren Andersen og Linda Steffensen er begge villige til at stige i husleje for at få bedre boliger. Det kræver dog, at de kan få et flertal for det blandt samtlige beboere i afdelingen.
Søren Andersen har som formand for beboerne nu muligheden for at facilitere en afstemning – men han har også en klar opfordring til Herning Kommune.
- Jeg synes bare, de skulle få sat gang i de ting her. Der skal virkelig ske noget, og det skal være nu, lyder det fra Søren Andersen.