Festivalsæsonen er skudt godt i gang – én festival skiller sig ud

Intet mindre end fem festivaler og byfester er blevet skudt i gang i pinsen i det midt- og vestjyske. Én festival skiller sig særligt ud fra mængden.

FLAME åbnede ballet fredag til Å-festival.
FLAME åbnede ballet fredag til Å-festival.
Foto: Sebastian Uth., Å-festival

Byfest i Roslev, heavy metal festival i Agger, og musikfestivaler i både Silkeborg og Herning er blevet skudt i gang i det gode pinsevejr. 

I Sønder Felding strømmende mennesker til årets Å-festival, hvor store kristne musiknavne fra USA indtog scenen til åbningen fredag. 

Til Å-festival bliver fornøjelsen dog uden øl og spiritus.

Festivalen er Danmarks største kristne festival. Her er det ikke drikkelse med procenter i, der skal samle festivalsgæsterne.

- Formålet er at mødes i det kristne fællesskab og nyde en masse god musik og være sammen. Vi vil gerne fokusere på et fællesskab, hvor man godt kan være sammen uden alkohol, siger Kåre Dyhr Petersen, der er formand for Å-festival.

Selvom det er en kristen festival, er der plads til alle - både troende og ikke-troende.

På pladsen i Sdr. Felding er blandt andet et koncerttelt og et cafe-område med mindre scener og Streetfood.
På pladsen i Sdr. Felding er blandt andet et koncerttelt og et cafe-område med mindre scener og Streetfood.
Foto: Privatfoto/Christian Munk Jensen

Bryde med fordomme

Knap 2500 deltager har betalt for overnatning på pladsen, mens omkring 2000 gæster kommer til i løbet af dagene. 

Festivalen er nemlig gratis for alle, der har lyst til at komme ind og se, hvad Sønder Felding har at byde på i festivaldagene.

- Der kan være mange fordomme om det at være kristen, så vi vil gerne bryde med fordommene og vise at det ikke er noget farligt, og at folk kan komme ned og se, hvad vi kan tilbyde, siger formanden for Å-festival, Kåre Dyhr Petersen.

Og der er flere forskellige aktiviteter i løbet af dagene – traditionelle som utraditionelle.

Der er blandt andet fodboldturnering og spikeball-turnering, men også forskellige møder, hvor man kan høre om biblen og kristendommen.

Og så er der selvfølgelig masser af musik. Fredag aften spillede den amerikanske, kristne rapgruppe FLAME i det store telt på festivalpladsen.

Drevet af frivillige ildsjæle

Hele hærligheden er fortsat og har siden den første festival været drevet af frivillige, der planlægger og får stablet festivalen på benene.

- De frivillige gør, at det hele hænger sammen. Når det er gratis at komme ind til festivalen med store navne, der giver udsolgte koncerter rundt om i verden, koster det at hive dem til landet. Vi tjener lidt på overnatninger, salg af mad og drikke, men primært lever festivalen af de frivillige og folk der donerer penge, siger Kåre Dyhr Petersen. 

Mere end 200 frivillige står for alt fra kommunikation til at få de store telte sat op. Bjarne Skov Sørensen har selv været med som frivillig siden den første festival slog teltplukker i jorden i 1991. 

- Jeg føler, det også er min festivalsucces, i og med det lykkes, det er fantastisk, og det nok for mig. Jeg føler det som et kald, at her kan jeg bidrage til det store fælleskab og stille mig til rådighed, hvor jeg kan, siger han.

2:37
Kom med ind på festivalpladsen, da TV MIDTVEST sendte live fredag aften.

Skabt for de unge

Den første festival blev holdt i 1991 og tiltrak mellem 500-600 deltagere.

Festivalen startede oprindeligt med fokus på de lokale konfirmander og om at skabe et fælleskab for dem efter konfirmationstiden. 

Det var præst Orla Villekjær, der kom på idéen til en musikfestival, der skulle appellere til de unge mennesker.

- Festivalen blev målrettet til de unge mennesker. Programmet startede først efter middag, så de unge mennesker kunne sove længe, og det bærer programmet stadig præg af i dag. Så var de vigtigere programpunkter og musikken flyttet til om aftenen, siger den tidligere formand, Leif Larsen.

Og fokusset på de unge, er fortsat en del af festivalens grundtanker. Til årets festival er mellem 15-20 efterskoler kommet til. 

- De unge kan mødes og have deres første festivalsoplevelse og første koncertoplevelse. Vi vil gerne introducere dem til noget fed musik og vise, hvad det kan byde på, siger den nuværende formand.

Festivallen startede på en lille campingplads i byen, men i dag har arrangementet vokset sig en del større og bliver afholdt på det lokale stadion. 

- Vi står et sjovt sted, det er virkelig stort og ved at blive en stor økonomi, men vi må heller ikke miste DNA’et. Vi skal ikke blive større bare for blive større, det skal give mening for deltagerne, siger Kåre Dyhr Petersen. 

Han vil dog ikke udelukke, at vokseværket kan tage fat på sigt. 

- Fortsætter den gode vækst, så skal vi kigge på det, siger han.