Flæskesteg med god samvittighed: Danish Crown vil lave grønne grise

Danish Crown vil sørge for, at det bliver mere klimavenligt at spise flæskesteg og frikadeller. Derfor skal svineproduktionen gøres CO2-neutral.

2:52
Landmand Frank Haunstrup fra Vildbjerg arbejder på at nedbringe CO2-udledningen fra sin svineproduktion.
Foto: Marc Killigren Akselsen

Alt det kød, vi sætter til livs, er en voldsom belastning for klimaet, og i takt med, at danskerne bliver mere klimabevidste, må virksomhederne følge trop.

For slagterigiganten Danish Crown er målet at blive CO2-neutrale inden 2050, og man går efter at være halvvejs allerede om 11 år, altså i 2030. Det skulle gerne få os til at holde fast i svinekødet, håber Danish Crown.

- Hvis ikke vi sætter en ambition og en idé om, hvad det kunne blive til, det her, så kommer det aldrig til at ske. Så bliver alting udsat til i morgen. Vi er nødt til at starte et sted, og det gør vi her, siger administrerende direktør for Danish Crown, Jais Valeur.

Omstillingen starter hos landmændene

Den klimavenlige omstilling kræver en indsats gennem hele produktionskæden, og den starter ude hos landmænd som Frank Haunstrup fra Vildbjerg.

- Det er det, forbrugerne vil, og så bliver vi nødt til at gøre, hvad vi kan, for at nå i mål med det. Hvis vi ikke gør det, vil vi stå med et produkt, vi ikke kan komme af med, siger han.

Ligesom resten af Danish Crowns svineleverandører har han sagt ja til at lade sin produktion af 7-8.000 slagtesvin bæredygtighedscertificere.

- Som lille landbrug kan jeg ikke gøre ret meget selv, men sådan er der jo mange bække små. Hvis vi gør det alle sammen, så kan det hurtigt komme til at gøre en stor forskel, siger Frank Haunstrup.

Ifølge Danish Crown er CO2-udledningen fra den danske svineproduktion allerede nedbragt med en fjerdedel siden 2005.

På kanten af det umulige

Visionen for Danish Crown er, at hvert et stykke svinekød, vi spiser i 2050, skal være produceret fuldstændig uden at forurene klimaet. Det kan vise sig at være en meget svær opgave, mener en ekspert.

- Jeg tænker, at det er utrolig ambitiøst og på kanten af det mulige. Lige nu er det ikke muligt. Vi har ikke de teknologier, der skal til, siger Jørgen Eivind Olesen, der er professor ved institut for agroøkologi på Aarhus Universitet.

Lige nu har Danish Crown ikke en konkret plan for, hvordan alle landmændene skal blive CO2-neutrale, men for Frank Haunstrup bliver næste skridt nok at bidrage til at minimere de arealer, der bliver produceret foder på.

- Vi skal optimere vores foder, så de spiser så lidt som muligt og vokser så meget som muligt. Det er målet. Så vi kan få noget flæskesteg på bordet til billige penge, men også så vi kan leve af det. Vi kommer jo nok aldrig til at kunne lave en helt CO2-neutral frikadelle, men det kan være, det bliver så tæt på, at vi selv vil blive overraskede over det, siger Frank Haunstrup.