Karna var nede med stress: Det var et mareridt
Karna Sørensen fra Herning har arbejdet i hjemmeplejen i små 20 år, men sidste år blev presset for stort.
I juni sidste år ændrede 62-årige Karna Sørensens hverdag sig for alvor.
På en aftenvagt i hjemmeplejen kunne hun mærke, at hun ikke havde det vante overskud.
- Jeg var lige ved at græde, når jeg var ude ved folk, fortæller den 62-årige herningenser.
I en længere periode havde hun gradvist fået det værre og værre. Det begyndte med svimmelhed og udviklede sig til svedeture og dårlig mave. Men Karna Sørensen reagerede ikke på sin krops advarselssignaler.
- Man slår det hen hver eneste gang. Lige indtil det rammer rigtigt.
Og det gjorde det så den dag i juni sidste år.
- Det var et mareridt. Jeg var fuldstændig færdig. Jeg sov ikke rigtigt i de næste tre måneder, fortæller hun.
Hun begyndte at skrive ned, hvor meget hun sov. For det meste var det ikke mere end to timer på en nat. På de gode nætter sov hun fire.
Stress og depression
Ved lægen fik hun udskrevet medicin, som skulle hjælpe hende med at sove. Og så fik hun medicin imod den depression, som havde sneget sig ind på hende sammen med stressen.
Hun var så langt nede, at hun var i tvivl om, om hun nogensinde ville komme tilbage på arbejdsmarkedet. Selvom hun i alle 18 år havde været glad for sit arbejde som social- og sundhedshjælper
- Man kan ikke blive raskmeldt, for man kan ikke klare et fuldtidsjob, og man kan ikke tage et fuldtidsjob, for det har man ikke overskud og energi til, forklarer hun.
Pres på det offentlige
Efter et besøg på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning var Karna Sørensen anderledes optimistisk.
Hun er en af omkring 450 personer, som er blevet henvist til klinikken i år. 85% af dem arbejder indenfor det offentlige.
- Det konstante pres på systemet er med til at få folk til at gå ned, forklarer Johan Hviid Andersen, som er professor på klinikken.
Han uddyber, at det især er de jævnlige strukturændringer og besparelser, der kan stresse de offentligt ansatte.
Dejligt at være tilbage
På klinikken blev de enige om, at Karna Sørensen langsomt skulle begynde at arbejde igen. Til at starte med var hun på arbejdsprøve, og det viste sig at være en succes.
- Det har været dejligt at være tilbage på den gamle arbejdsplads og møde mine gamle kollegaer. Det har jeg simpelthen bare nydt, fortæller hun.
Og selvom hun glæder sig til at komme rigtigt i gang igen, ligger frygten for et tilbagefald og lurer. Hun er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at undgå, at hun og hendes kollegaer får vendt om på den kedelige statistik.
- Der skal flere penge til kommunerne, det er klart. Det vil kunne hjælpe en hel masse, siger hun.