Op på jernhesten: Udenlandske kvinder cykler i arbejde
En cykelskole for voksne skal give udenlandske kvinder bedre muligheder for uddannelse og job.
Ude i verden er Danmark kendt som en stor cykelnation. Mange lærer at cykle fra barnsben, men hvis man ikke bliver præsenteret for det der, kan det være svært at komme i gang senere i livet.
Det gælder blandt andet for en flok kvinder fra Herning med udenlandsk baggrund.
Hver tirsdag går de til "Cykelstart for voksne" på parkeringspladsen uden for Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland.
- Det går skidegodt med dem. Det er et pilotprojekt, som vi prøver af, fortæller Trine Gasbjerg Jørgensen, der underviser på SOSU-uddannelserne og er initiativtager til cykelskolen.
Da TV MIDTVEST besøger skolen er det syvende træningsgang ud af 10 i alt, og i fremtiden håber initiativtageren, at man kan slette ordet 'pilot', så det bliver et fast projekt.
For pointen med cykelskolen er mere end muligheden for motion, pjat og grin.
- Det kan hjælpe deres muligheder med at komme i job og på uddannelse og dermed gøre en forskel. Der er også noget større i det. Der er noget kvindefrigørelse, siger Trine Gasbjerg Jørgensen.
Kunne ingenting fra starten
På skolens første cykelhold er 12 kvinder med. De kommer blandt andet fra Congo, Syrien, Afghanistan, Filippinerne og Somalia.
Syv af de 12 kvinder går på SOSU-skolen i Herning, mens de sidste fem er tilknyttet jobcentret.
Den syvende undervisningsgang har bremseteknik i fokus, og selvom det kan virke som den mest basale ting for mange, så er det ikke bare lige til.
Cykelskoleunderviseren fremhæver Yasmin Jensen, der har slået sig ned i Lind ved Herning, som en flittig elev, der har suget til sig trods besvær med cyklen.
- Hun kunne nærmest ingenting, da vi startede. Jeg synes, at der er stor udviklingskurve, fortæller Trins Gasbjerg Jørgensen
Eleven selv nyder også sine nye cykelfærdigheder.
- Jeg synes, det er sjovt og friskt at cykle. Jeg glæder mig til at cykle sammen med min dejlige datter. Det kunne være hyggeligt, siger Yasmin Jensen.
Både SOSU-skolen og jobcenteret kan mærke, at cykelskolen har en positiv indflydelse på eleverne, og Trine Gasbjerg Jørgensen underviser dem med glæde.
- Hvis jeg kan hjælpe nogen til at komme ud og få et arbejde, så er det da helt perfekt. Det giver dem mange flere muligheder, og de vil så gerne. Så er det bare med at gribe dem, fortæller Trine Gasbjerg Jørgensen.