SOSU-flugt i midtjysk kommune: Løsningen? At ansætte flere ledere

Der er stor udskiftning af medarbejderne i ældreplejen i Herning Kommune. Det forsøger kommunen at løse ved at ansætte flere ledere.

4:46
I Herning Kommune er personaleudskiftningen i ældreplejen stor. Næsten hver anden i hjemmeplejen får nyt job i løbet af et år.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er stor forskel på, hvor gode de forskellige kommuner er til at holde på de ansatte i ældreplejen.

Det viser en ny rapport fra tænketanken Cepos.

Her skiller Herning Kommune sig negativt ud som den kommune i Midt- og Vestjylland med den største personaleudskiftning inden for ældreplejen.

Fra 2017 til 2021 var det i gennemsnit hver tredje medarbejder i ældreplejen, der fik nyt job.

Det giver panderynker hos Joan Hansen (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Herning Kommune.

- Det er da noget, der bekymrer os. Selvfølgelig er det det. Det er rigtigt vigtigt for os, at de medarbejdere, vi har, dem beholder vi, siger hun og påpeger, at det netop går ud over borgerne:

- Det er virkelig synd for de ældre. Jeg kan godt forstå, at man føler sig tryg ved, at det er den samme hjemmehjælper, som kommer hver eneste dag.

Værst står det til i hjemmeplejen, hvor det i Herning Kommune er 44 procent af personalet, der årligt udskiftes.

Joan Hansen (V), formand for social- og sundhedsudvalget i Herning Kommune.
Joan Hansen (V), formand for social- og sundhedsudvalget i Herning Kommune.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Presser de tilbageværende

Den store udskiftning mærkes ikke kun hos de ældre, plejekrævende herningensere. De tilbageværende kollegaer presses også yderligere, melder fællestillidsrepræsentant.

- Det gør jo, at der er noget kendt personale, der forsvinder, og man skal hele tiden forholde sig til nye kolleger, der skal oplæres, og det kræver mange ressourcer at oplære en ny kollega, selvom det er en faglært, der kommer.

- Det kræver virkelig noget af det personale, der bliver på arbejdspladsen og prøver at få integreret de nye medarbejdere så godt som muligt, siger Kirsten Nørrelykke, der er fællestillidsrepræsentant og ansat som social- og sundhedsassistent på plejecentret i Sønder Felding.

Det samme oplever Joan Hansen (V).

- Hvis du har nogle medarbejdere, som ikke kommer alligevel, eller som flygter videre, og som ikke har lyst til at være der, så skal du til at oplære en ny igen, og så begynder du forfra, siger social- og sundhedsudvalgsformanden.

Jobbet er hårdt

Årsagerne til den store udskiftning kan være mange. Fællestillidsrepræsentant Kirsten Nørrelykke peger blandt andet på, at flere har skiftet ældreplejen ud med et job på Regionshospital Gødstrup.

Kirsten Nørrelykke er ansat på Engholm Plejecenter og fællestillidsrepræsentant for sosu'erne i Herning Kommune.
Kirsten Nørrelykke er ansat på Engholm Plejecenter og fællestillidsrepræsentant for sosu'erne i Herning Kommune.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Men den store udskiftning skal måske også ses som en reaktion på, at pleje-sektoren i forvejen er udfordret.

- Vi er i en presset situation for tiden på området, fordi vi mangler faglige hænder, og så er der måske nogen, der synes, at det bliver for hårdt, og de tror, det bliver bedre at komme et andet sted hen, siger Kirsten Nørrelykke, der også nævner mulighed for at stige i løn som et parameter.

Løsningen? Flere ledere

Herning Kommune har allerede reageret på den store udskiftning, fortæller udvalgsformanden. 

I første omgang har kommunen set på antallet af ledere i ældreplejen.

- Mange af lederne har haft 50-55 medarbejdere under sig plus elever, og det er jo rigtig, rigtig meget. Det er simpelthen ikke rimeligt. Det ville du aldrig nogensinde have haft i en privat virksomhed, siger Joan Hansen.

Hun medgiver, at der kan være flere grunde til, at personalet udskiftes i stor stil, men hun håber, at flere ledere, der er tættere på medarbejderne, vil bremse personaleflugten.

- Jeg tror virkelig, det kommer til at batte noget. For så er det, at lederen kan tage sig kærligt af medarbejderne, for det er der brug for i en travl hverdag, siger Joan Hansen (V).