Svindel ved ladestandere: Nu kommer firma med klar opfordring

QR-koder på ladestandere kan føre til svindel. Problemets omfang er uklart, men fænomenet er nyt.

Det er på selve ladestanderen, at de berygtede QR-koder er placeret.
Det er på selve ladestanderen, at de berygtede QR-koder er placeret.
Foto: TV MIDTVEST

En ny type svindel er måske på vej.

Efter en kvinde torsdag blev forsøgt svindlet ved en Clever-ladestander i Sunds, noterede lokalpolitiet i Herning sig det første tilfælde af den type svindel i vores område.

Nu kommer Clever, der står bag ladestanderen, med en klar opfordring. Fænomenet er nemlig ikke nyt, men firmaet understreger, at det ikke opfatter det som et stort problem.

- Clever har aldrig – og kommer heller ikke til – at anvende QR-koder til betaling, da risikoen for scam er for høj. Så ser man en QR-kode på en Clever-ladestander, skal man ikke scanne den, men gerne fjerne klistermærket og give os et praj. På den måde kan vi sammen komme svindlen til livs, siger Stephen Kastberg Haar, der er kommunikationsansvarlig hos Clever.

Clever oplyser, at det stødte på fænomenet første gang før sommerferien. 

Hos Midt- og Vestjyllands Politi har man ikke et statistisk overblik over omfanget af den nye form for svindel. Dog forholder det sig på et lavt niveau, da politiet ikke har hørt om det fra andre steder end Herning i kredsen endnu.

Heller ikke hos den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har man et overblik over fænomenet. Også her bliver der henvist til huskeregler, som vi tidligere har bragt.

Opfordringen fra Clever til at fjerne svindel-klistermærker gælder ikke kun for private med brug for strøm på bilen.

- Vi har Danmarks største ladenetværk med over 40.000 muligheder for at lade bilen. Så det giver svindlerne en del muligheder for at påklistre QR-koder. Vi har derfor briefet vores montører og samarbejdspartnere om, at de skal have et ekstra øje efter QR-koder, når de servicerer vores ladere, fortæller Stephen Kastberg Haar.