Anders er nabo til vindmøller og jernbane, men nyt projekt går over hans grænse
Han frygter at blive stavnsbundet, hvis 12 nye vindmøller bliver sat op en kilometer fra hans hjem.
Fra Anders Søegaards landejendommen på Holmvej mellem Ulfborg og Ulfborg Kirkeby er der i forvejen udsigt til tre store vindmøller. Derudover ligger en jernbane bogstaveligt talt lige op til grunden, hvor toget kører forbi flere gange dagligt.
Anders Søegaard er derfor vant til, at der er lidt uro omkring hans hjem, men med planerne om et nyt vindmølleprojekt under 1200 meter derfra er hans grænse nået.
- De tre møller har ikke generet mig, men hvis der kommer 12 mere, så bliver det altså for meget, siger han.
Udover larmen og udsigten til flere møller frygter han, at de vil få konsekvenser for at hans muligheder for at sælge ejendommen.
- Jeg føler, at jeg bliver stavnsbundet.
- Jeg vil gerne sælge mit hus inden for et til tre år, og hvis det skal tage mellem fem og otte år at få sådan et projekt igennem og opført, så ved vi ikke, hvad der sker, og hvad mulige købere siger til, at de skal ligge op ad en stor vindmøllepark, siger han.
God eller dårlig placering?
Bag det nye vindmølleprojekt står Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) og to jyske partnere - Eurowind og TOWII Renewables. De har sammen ansøgt Holstebro Kommune om at få lov til at stille 12 vindmøller på 150 meter op ved siden af tre, der allerede står der. De tre eksisterende er ejet af TOWII Renewables.
- I Holstebro Kommune og på den her placering er der god plads og god vind, så vi tænker, det er et godt sted at sætte vindmøller op, siger Jesper Pedersen, der er chef for vind og energihandel i HOFOR.
Men det er Anders Søegaard ikke enig i.
Han vil ikke have flere møller stillet op i det område. Han mener, det er alt for tæt på både Ulfborg og Ulfborg Kirkeby, som kommer til at ligge 1200 og 1500 meter fra møllerne.
- Det er store møller, der skal stå inde i et forholdsvis bebygget område, så der burde kunne findes et bedre sted, siger han.
Ifølge formanden for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune, Karsten Filsø (SF), kan landskabet og naturen i området også ende med at spænde ben for projektet.
Er det et velegnet område?
- Nej, ikke umiddelbart. Det er tæt på fjorden. Vi har nogle beskyttede landskabsområder, som vi passer godt på. Det er ikke det samme som at der ikke kan rejses møller, ellers havde vi også viftet dem væk med det samme, men der er nogle problemer med nærheden til fjorden med fuglelivet der, siger Karsten Filsø (SF).
Lokalområdet er splittet
Anders Søegaard er ikke alene om at være skeptisk over for vindmølleprojektet. Det mærker både han, kommunen og projektmagerne.
- Det her projekt møder lokal skepsis og modstand. Det er en ny ting at få store vindmøller op. Alle steder, vi sætter vedvarende energi op, møder vi folk, der er skeptiske over for forandringen, siger Jesper Pedersen fra HOFOR.
Det københavnske forsyningsselskab og dets samarbejdspartnere har ellers skrevet ind i deres projektbeskrivelse, at lokalområdet skal kunne drage flere fordele af at være nabo til vindmølleparken.
For eksempel skal den levere billig og grøn strøm til det lokale fjernvarmeværk, og derudover vil to procent af omsætningen – forventeligt svarende til 1,2 millioner årligt - gå til en fond, som lokale aktører kan søge om penge fra.
Ifølge HOFOR vil vindmøllerne samlet give 78 millioner kroner til lokalområdet fordelt over 30 år.
Er det ikke en pæn slat penge?
- Jo, men du kan ikke være sikker på, at de bliver her i lokalområdet, for kommunen har jo også sagt, at de kunne flytte rundt på nogle af pengene, så det er ikke det hele, der bliver i området, siger Anders Søegaard.
For ham er det allervigtigste, at der snart kommer klarhed om, hvorvidt det nye vindmølleprojekt bliver til noget eller ej. I første omgang var det meningen, at byrådet i Holstebro Kommune skulle tage stilling til det her i april, men nu er beslutningen udskudt til næste måned.
- Jeg kan sagtens forstå, at man træner til en afgørelse, og det er uanset, om man er tilhænger af projektet, eller man er det modsatte, siger formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i kommunen, Karsten Filsø.
Kommer der så en afklaring i næste måned?
- Ja, det gør der, siger udvalgsformanden.