Familie føler sig svigtet, efter kommune nægtede at politianmelde bidende dagplejer
Emil Loch var to år, da han blev bidt i armen af sin dagplejer. Det blev kvinden dømt for i byretten, og nu skal ankesagen behandles i landsretten. Men det kommer ikke til at sætte det punktum, familien havde håbet på.
Christina Bennedsgaard tog fra arbejde klokken 14.30 og kørte afsted for at hente sin toårige søn, Emil Loch, i dagplejen i Vemb. Præcis som hun plejer.
Men lige da hun havde sat sig i bilen den mandag i januar sidste år, hev et opkald Christina Bennedsgaard ud af den daglige rutine.
Dagplejeren ringede og fortalte, at Emil havde bidt en af pigerne i dagplejen, og at pigen havde bidt igen. Christina Bennedsgaard fik at vide af dagplejeren, at det var bedst, de ikke snakkede mere om det, når forældrene nåede frem. Og de skulle heller ikke snakke om det, når de kom hjem, mente dagplejeren.
- Der var en meget mærkelig stemning derude. Det var slet ikke, som det plejer at være. Og hun har aldrig ringet til mig med en besked på den måde før, siger Christina Bennedsgaard.
Christina Bennedsgaard fik hurtigt en fornemmelse af, at der var noget galt. Og da hun kom hjem med Emil og fik hevet hans ærme op, viste hans overarm med al tydelighed, hvorfor hun havde det sådan.
- Så kan jeg se, at han har et kraftigt bidmærke, der bare fylder hele hans lille overarm. Han er helt rød og har tandmærker. Og jeg har set børnebid før, og jeg kan se, at der er noget, der ikke stemmer her.
I håbet om at få opklaret, hvad der var sket i dagplejen, bed Christina Bennedsgaard sig selv i armen og sammenlignede det med mærket på Emils arm. Størrelsen var nogenlunde den samme. Så moren spurgte sin søn, hvem der havde bidt ham.
- Så sagde han, at det var (dagplejerens navn, red.), der havde bidt ham. Og han gentog det, forklarer Christina Bennedsgaard.
Kommune: Ingen grund til politianmeldelse
Familien i Vemb tog efter bidet kontakt til vagtlægen, som sendte dem videre til en tandlæge, og herfra var meldingen klar.
Hvis et bidemærke er mere end 3,5 centimeter bredt, er det et voksent tandsæt, der har lavet det, forklarede tandlægerne. Og de målte Emils bidemærke til at være omkring fire centimeter bredt.
Med det på plads var Christina Bennedsgaard sikker på, at Holstebro Kommune ville politianmelde dagplejeren. Men det mente de ikke, der var grundlag for.
- Det er som om, jeg har lagt noget foran dem, men der er ikke nogen, der har villet kigge ned på det. De sagde bare, at de lukkede sagen, og at de ikke kunne gøre mere ved det. Det har været så frustrerende og under al kritik, siger Christina Bennedsgaard.
Hverken direktøren for Børn og Unge i Holstebro Kommune, Helle Støve, eller formanden for børne- og familieudvalget i kommunen, Klaus Flæng (S), har ønsket at udtale sig om sagen.
TV MIDTVEST har set mailkorrespondancer mellem Christina Bennedsgaard og Holstebro Kommune. Det fremgår, at "Familiesektionen har foretaget de lovpligtige sagsbehandlingsskridt" og vurderet, at sagen ikke gav anledning til politianmeldelse på baggrund af de underretninger, der er indgivet og "det kliniske billede af det, barnet er blevet påført".
- Jeg føler mig svigtet, og jeg synes også, min søn er blevet svigtet, siger Christina Bennedsgaard.
- Når et barn bliver bidt i armen af en faglig omsorgsperson, så mener jeg, det skal politianmeldes. Og jeg mener, at det er kommunens ansvar, siger moren fra Vemb.
Dagplejer vil frifindes
23. januar 2023 - to uger efter episoden i dagplejen - kontaktede Christina Bennedsgaard selv politiet, som rejste tiltale mod dagplejeren.
I juni blev kvinden idømt 20 dages ubetinget fængsel ved Retten i Holstebro. Hun blev i samme ombæring fyret fra kommunen.
- Hvis jeg kunne lave noget om, så ville jeg have ringet til politiet den dag, jeg kom hjem. Jeg fortryder, at jeg forsøgte at holde det på kommunebasis. Men jeg stolede på, at det kunne kommunen håndtere. Og det kan jeg ikke lave om på, siger hun.
Dagplejeren ankede byrettens dom, og derfor skal den mandag behandles ved Vestre Landsret. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kvinden selv, men hun går efter frifindelse i landsretten, oplyser hendes forsvarsadvokat Christian Ternvig Markussen.
Christina Bennedsgaard ville ønske, at sagen ikke var nået hertil, fortæller hun.
- Vi bor i et lille lokalsamfund, hvor alle kender alle, så vi havde ikke ret meget lyst til at gå til politiet med det. Men sagens alvor taget i betragtning, kunne vi jo heller ikke lade være med at gøre noget, siger hun.
Du kan følge med i, hvad der kommer frem på retsmødet i livebloggen herunder.