For 63 år siden blev Freddys liv forandret for altid: I dag skal han fejre med prinsesse

Da Freddy Quist var 13 år gammel, satte han sig for første gang til rette i en robåd. I dag er han med til at åbne det spritnye Søsportens Center.

Freddy Quist har været en del af Holstebro Roklub, siden han var 13 år.
Freddy Quist har været en del af Holstebro Roklub, siden han var 13 år.
Foto: Victor Bjerre

Da Freddy Quist var 13 år gammel, skete der noget skelsættende i hans liv. 

Han trådte for første gang ind ad døren i Holstebro Roklub. 

Den dør er han aldrig for alvor trådt ud af igen. 

- Jeg var en ung knægt, der kom ind herude, og så er det gået slag i slag, siger Freddy.

- Når man bliver modtaget af mennesker, der gerne vil aflevere noget og lære fra sig, så tror jeg, at alle bliver begejstrede. 

Siden da har han brugt mange tusinde timer i klubben, som blev en tro følgesvend igennem hans liv. 

Et rigtigt menneske 

Fra Freddys start i klubben fulgte en rejse fra ungdomsroer over en tid som eliteroer med blandt andet et Danmarksmesterskab til følge. 

- Jeg har fået sejre og nederlag. De ting, der gør, at du bliver et rigtigt menneske, siger han. 

Siden involverede han sig i roklubben på mange andre måder som blandt andet træner, sportsansvarlig og med organisatorisk arbejde i klubben. 

I 2014 fik han Nordeas "Årets gør-det-muligt" pris til showet "Sport 2013" i Boxen for sin indsats i roklubben.

- Hvis du spørger min hustru, så synes hun nok ofte, at hun er nummer to i ægteskabet, siger Freddy med et grin. 

Freddy Quist modtog i 2014 DR's "Årets Gør-det-muligt"-pris.
Freddy Quist modtog i 2014 DR's "Årets Gør-det-muligt"-pris.
Foto: Victor Bjerre

En splinterny båd

Han fortæller, at de værdier, han blev mødt af i roklubben, har spillet en stor rolle i at forme ham til den person, han er i dag. 

Han husker en oplevelse, hvor han som ungdomsroer havde knoklet hårdt med træning op til en konkurrence, men pludselig stod og manglede en båd. Så ringede han til klubbens formand og klagede sin nød. 

- Så sagde han: "Det skal I ikke tænke på, I skal bare træne videre". Så ringede han land og rige rundt, og så skaffede han en splinterny båd til os. Man kan ikke have andet end respekt for folk, der gør sådan noget, siger han. 

Han har også fået mange bekendtskaber gennem klubben. Det er blandt sammen med nogle af dem, han har kendt lige siden, han tog sine første tag i en robåd, han lørdag kan fejre en stor milepæl i klubbens historie. 

1700 kvadratmeter 

Det er nemlig lørdag, at det spritnye Søsportens Center, som udfolder sig over 1700 kvadratmeter, bliver indviet med blandt andre Prinsesse Benedikte blandt gæsterne. Og Freddy er naturligvis til stede. 

Han har spillet en stor rolle i centerets tilblivelse. Det er hans arkitektfirma, der har tegnet huset, og han har været med til hente midler til at få opført det nye hus. 

Han var også med til at få idéen om at skabe det nye center. Det fik især luft under vingerne, da de begyndte at regne ind i det hus, som klubben rådede over på det tidspunkt. 

For omtrent to år siden blev det første spadestik til centeret taget, og siden er der blevet arbejdet på fuldt drøn for at nå frem til dagens milepæl.  

Et hus er et hus 

Hvis man spørger Freddy, hvilken betydning det har, at man nu kan tage de nye faciliteter i brug, har han ikke et svar klar. Ikke endnu.  

For han bliver nødt til at se, at der opstår liv i de nye faciliteter, før han kan vurdere det. 

- Et hus er et hus. Det er nogle fysiske rammer. Det er jo ingenting, hvis det ikke lever, og det er mennesker, der giver det liv, siger han. 

Huset skal indvies i dag klokken 14.
Huset skal indvies i dag klokken 14.
Foto: Victor Bjerre