Fremtiden er her - og den er 37 kvadratmeter stor og lavet af beton
I Holstebro er man gået i gang med at 3D-printe et helt hus, og det er lidt af en sensation.
En revolution på 37 kvadratmeter er på vej i Holstebro.
I dag er de første skridt blevet taget i byggeriet af et 3D-printet hus - altså et helt hus, som en maskine 'printer' på stedet ud fra tegningerne.
3D-printere bliver allerede brugt til alt fra fodboldstøvler til høreapparater, men hele 3D-printede huse er der kun ganske få af på verdensplan og ingen på denne størrelse af sin slags i Danmark. Det lille hus i Holstebro er derfor en stor ting for folkene bag projektet.
- Det her er noget, vi har drømt om i flere år. Det er fantastisk, og jeg tror, det er de færreste, der forstår, hvor stor en milepæl 3D-byggeri er i byggeindustrien og i forhold til byggemetoder. Det er historisk, siger Sebastian Aristoteles, der er stifter af Saga Space Architects, som har tegnet huset.
3D-print er en hurtig, billig og bæredygtig måde at producere ting på.
Husprinteren i Holstebro måler 10 gange 12 meter, og selv om den er stor, så er den i princippet ret simpel: En robotarm bevæger sig frem og tilbage over et område, mens den sprøjter beton ud ifølge det mønster, som arkitekttegningen dikterer.
Huset skal stå på Slagterigrunden i Holstebro. Kommunen har stillet grunden til rådighed, mens firmaet 3DCP står for byggeriet.
- Der er ikke ret mange steder, hvor vi kunne få den samme velvilje og opbakning som vi fået i Holstebro. Jeg tror ikke vi kunne stable sådan et projekt på benene i Aarhus eller København. Og så er det jo fedt at gøre Holstebro til pionerer inden for den her byggeteknologi, siger Mikkel Brich Dam fra 3DCP.
Planen er, at der i 2022 skal være 22 3D-printede huse i byen.
- Nu skal vi lige have lavet den her prototype, og så skal vi se, hvordan det går. Men går det godt, så vil jeg tro, at der inden for halvandet år står 3D-printede huse i Holstebro, som man kan flytte ind i. Det er helt sikkert fremtiden, siger Thomas Leerberg, der er planchef i Holstebro Kommune.
Han har arbejdet hårdt på at få lige præcis det her byggeprojekt til Holstebro.
- Det er fedt, at det er ny teknologi, vi får til Holstebro, og at det er nogle unge energiske folk, der kommer her og prøver noget, man ellers ikke ser ret mange steder, siger Thomas Leerberg.
Processen med at printe prototypehuset begynder i løbet af weekenden, og alle interesserede er velkomne til at lægge vejen forbi Slagterigrunden og se 3D-printeren.