Hestevirus presser rideskole: Forældre samler ind

Mens rideskolen i Holstebro kæmper med flere og flere syge heste, hvoraf tre er døde, så kan det få store økonomiske konsekvenser for skolen.

Mette Carlsen og datteren Mai bruger rideskolen i Holstebro flere gange ugenligt. Nu opfordrer de forældre til at bakke op om rideskolen og blive ved med at betale kontingent, selvom den vil være under karantæne på ubestemt tid.
Mette Carlsen og datteren Mai bruger rideskolen i Holstebro flere gange ugenligt. Nu opfordrer de forældre til at bakke op om rideskolen og blive ved med at betale kontingent, selvom den vil være under karantæne på ubestemt tid.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Jeg synes, det er hjerteskærende at høre, hvad der sker herude. Især som forælder, der har et barn, som lever og ånder for hestene, så det går lige i hjertet på en.

Sådan siger Mette Søgaard Carlsen, der er mor til Mai Søgaard Hvilsom, der både i hverdagene og weekenden rider hos rideskolen i Holstebro. 

Mens dyrlæger og Holstebro Sportsrideklub kæmper med at få udbruddet af virussen hesteherpes under kontrol og hestene på ret køl igen, ser situationen ud til at blive værre og værre. Claus Henriksen, der er formand for rideklubben, har selv mistet en af sine heste torsdag morgen.

- Det værste, vi frygtede, er startet. Vi håber og tror, at vi får styr på det, men det er kun blevet værre. Vi har 14 heste, der har feber i dag, og en mere der slingrer, så der er ikke nogen bedringer, konstaterer han. 

Han og en række andre i rideklubben holder øje med hestene både dag og nat, og er løbende i kontakt med dyrlæger og Dansk Rideforbund.

- Man kan ikke gøre noget. Man kan bare stå og håbe, der ikke sker mere i morgen, siger han.

Kan få store økonomiske konsekvenser

Mens fokus lige nu er på at hjælpe de godt 70 heste på rideskolen, så har de intet overblik over, hvad det kan komme til at betyde for rideskolens økonomi. 

- Vi er startet med at samle penge ind til rideklubben, for vores frygt er jo, at det rammer elevhestene, og hvis ikke vi har dem senere, så skal vi have nogle midler at gøre med, siger Claus Henriksen.

Når virusudbruddet er under kontrol, skal alle bygninger blandt andet vaskes ned. Samtidig betyder karantænen, at ingen af medlemmer kan komme til at ride, og de får dermed ikke noget ud af deres kontingent til rideskolen.

- Vi står i en situation, hvor vi ikke aner, hvor vi ender henne. Så det er fedt, at der er nogle, der prøver at skaffe penge og nogle midler, så vi har noget at gøre med, siger formanden. 

Forældre bakker op og samler ind

Mette Carlsen betaler omkring 700 kroner om måneden for, at hendes datter Mai kan gå på rideskolen. Hvis medlemmerne begynder at falde fra, fordi rideskolen er under karantæne, så kan det få stor betydning for skolens fremtid.

- Jeg frygter, at rideskolen lukker, fordi de ikke har penge nok til at fortsætte. Så vil vi ikke kunne komme herud og ride. Det ville være rigtig hårdt, siger Mai Søgaard Hvilsom. 

Hendes mor har nu sammen med flere andre taget initiativ til at få fat i nogle lodsedler fra diabetesforeningen, som de i fællesskab vil gå ud og sælge for at kunne donere overskuddet til rideskolen.

- Vi kan ikke gøre hestene raske. Den måde vi kan hjælpe er ved at donere de her penge hver måned, så rideskolen kan overleve. Det er vigtigt, at vores børn har et sted at komme, efter vi er ovre alt det her, siger Mette Carlsen.

Flere andre har også allerede bakket op og er kommet med vaskemiddel, desinfektions-gele, og nogle har doneret en vaskemaskine, så de omkring 100 hestedækkener og andet udstyr kan blive vasket jævnligt.

- Det er fedt, at der nogen, som vil hjælpe os - og al den hjælp, de kommer med, det giver jo varme lige ind i hjertet, siger en rørt Claus Henriksen.

Rideskolen vil minimum være under karantæne i tre uger, efter at alle hestene har vist tegn på bedring.  

1:48
 
1:04
Situationen i Holstebro Sportsrideklub er katastrofal. Efter fjorten dages karantæne er der endnu ingen tegn på, at udbruddet af heste-herpes nærmer sig sin afslutning.