Holstebro-virksomhed skal 3D-printe en børnehave i Ukraine
3DCP Group i Holstebro, der 3D-printer i beton, skal bygge en børnehave i det krigshærgede Ukraine.
Efter mere end et år med bombardementer og kampe er store dele af Ukraine lagt i ruiner.
Flere danske virksomheder har hjulpet ofrene i krigen, og nu skal Holstebro-virksomheden 3DCP Group, som 3D-printer i beton, være med til at bygge en 270 kvadratmeter stor børnehave i det krigshærgede land, oplyser stifterne Mikkel Brich og Hasan Alsofi.
- Det er et projekt, der er svært at sige nej til, for vi skal lave en børnehave i et land med krig, og derudover er det en rigtig god showcase for teknologien, så selvfølgelig sagde vi ja, siger Mikkel Brich.
Virksomheden blev kontaktet af Team4UA, som er en humanitær organisation, der arbejder med at bringe teknologien i spil og specialiserer sig i genopbygning af infrastruktur og byggerier med 3D-print.
Fordel med 3D-print i byggeindustrien
Ifølge Mikkel Brich og Hasan Alsofi er 3D-print en gamechanger indenfor byggeindustrien, fordi teknologien åbner op for nye løsninger.
- Det giver god mening at lave en børnehave i Ukraine, for den her teknologi skaber en ekstrem holdbar bygning, og vi kan gøre det superhurtigt, forklarer Mikkel Brich og fortsætter:
- Vi har en aktiv printtid på 32 timer, det betyder dog ikke, at det tager 32 timer at bygge, men det er så lang tid, som printeren skal køre.
Den længere proces skyldes blandt andet, at mængden af cement, der kommer ud af 3D-printeren, samt 3D-printerens hastigheden skal styres manuelt fra en tablet.
Kan sammenlignes med en lille 3D-printer
På få år har Mikkel Brich og Hasan Alsofi fra Holstebro skabt virksomheden, som skal være med til at effektivisere og forbedre mulighederne indenfor betonbyggeri.
Og selv om der kun er ganske få 3D-printede huse i verden, så er teknologien faktisk den samme, som bruges i de små 3D-printere, som flere har i deres hjem.
- Man starter med at lave en 3D-model, og det er stort set det samme at sætte noget med en lille plastik 3D-printer og en cementprinter i gang, den eneste forskel er bare materialet, fortæller Hasan Alsofi.
3D-printeren er bygget i moduler, så den kan gøres både større, mindre - og så kan den pakkes ned, så den kan transporteres til Ukraine og andre lande.
Ejerne fortæller også, at det tager cirka seks uger at bygge projektet i Lviv, som ligger i det vestlige Ukraine.
Ikke en økonomisk gevinst
Stifterne understreger, at deres motivation for at bygge en børnehave i Ukraine er, at de ønsker at viser teknologien og dens potentiale frem og hjælpe i et land, hvor der er krig.
- Vi tjener ikke nogen penge på at tage ned og lave det, men vi får noget god eksponering, der kommer både en masse national og international dækning, men det er også vigtigt at vise den her teknologi og vise, at den fungerer helt vildt godt til genopbygning, fortæller Mikkel Brich.
Sidste år besøgte TV MIDTVEST stifterne af 3DCP Group, da de var i gang med at bygge en prototype af en studiebolig på 37 kvadratmeter på slagterigrunden i Holstebro. Læs eller genlæs artiklen nedenfor.