Ikke set i 60 år: Derfor er tunfisken tilbage i danske farvande
De seneste år er det sket flere gange, at fiskere ved et tilfælde har fanget kæmpestore tun. En professor kommer her med sit bud på, hvordan det kan ske.
Selvom det stadig er et sjældent syn, at fiskeauktioner har store blåfinnede tunfisk på programmet, så sker det oftere og oftere.
Eksempelvis fangede fiskeskipper Kenneth Nielsen fra Thorsminde tirsdag morgen en blåfinnet tun på 273 kilo, da han fiskede efter rødspætter.
Det stigende antal af de meget store fisk har fået mange til at spørge, om det mon skyldes klimaforandringerne, men det er ikke tilfældet, mener professor ved DTU AQUA, Kim Aarestrup.
- Den mest fornuftige forklaring på det er, at man har lavet nogle forvaltningstiltag, både for tunen, men også for de fødefisk, som den spiser, for den kommer nemlig her på en fødevandring. Så bestanden af tun er simpelthen større, forklarer han.
Har været her før
Ifølge Kim Aarestrup, så er det ikke et nyt fænomen, at danske fiskere kan få en tun i nettet. Tidligere var der tun i de danske farvande helt frem til starten af 1960’erne, hvor de så forsvandt.
Med den viden mener han, at det er usandsynligt, at det er varmere havtemperaturer, der spiller ind nu.
- Vi hører det ofte, når der kommer mere eksotiske fisk heroppe, men i relation til tunen, så kan man se, at den har været her tidligere, forklarer han og fortsætter:
- Der er historiske beskrivelser af tunfangst helt tilbage til 1500-tallet, så jeg har det sådan, at det er meget svært at argumentere for, at det er det, der er sket med klimaet de sidste 20-30 år, der har fået den tilbage, når vi samtidigt ved, at tunbestanden er stigende.
Så er det sikkert, at det ikke er klimaforandringerne?
- Jeg vil ikke afvise det helt, for jeg er jo videnskabsmand, men jeg vil sige, at den mest fornuftige forklaring, og den mest lavthængende frugt på træet, det er bedre forvaltning.
- Det er en blæret fisk
Kim Aarestrup forklarer, at han lige nu er med til at forske i tun, for blandt andet at finde ud af, om den er kommet for at blive.
- Vi mærker tun, og i år har vi blandt andet været oppe i Skagerak. Det er blandt andet for at lære mere om den her fisk. Alle de metoder vi har til rådighed i dag, de var jo ikke til rådighed i 1950’erne og 1960’erne, og vi ved jo ikke, om det er et forbigående fænomen, så vi synes, det gælder om at finde ud af, hvad det er for en type fisk, hvor de kommer fra, og hvor de går hen, når de er her, fortæller han.
Professoren kan da heller ikke skjule sin begejstring for netop tunen.
- Tunen er den største rovfisk, man kan møde i de danske farvande, og jeg tror, jeg har sagt det før, men det er en blæret fisk. Den har nogle fantastiske tilpasninger, den bliver meget stor, den svømmer meget hurtigt, den kan holde den interne kropstemperatur højere end det omgivende havvand, og den er eftertragtet på sushimarkedet i Japan, og så vandrer den i rask væk tværs over Atlanten, siger han.
Danmark har ingen kvote på den blåfinnede tunfisk, men det er tilladt at tage fisken med ind, hvis den er fanget som bifangst.