Kasper får pludselig to timers transport til skole: - Det er fuldstændigt vanvittigt
Fra nytår lukker UCH uddannelsen til teknisk designer. Det betyder, at Kasper Sejbjerg skal til Aarhus for at færdiggøre sin uddannelse.
Fra nytår vil dagligdagen komme til at ændre sig markant for 28-årige Kasper Sejbjerg.
Han er ved at uddanne sig til teknisk designer på UCH i Holstebro, og det er han færdig med til sommer. Problemet er bare, at UCH har valgt at stoppe med at drive uddannelsen - allerede fra januar.
Derfor skal Kasper Sejbjerg og hans klassekammerater finde et andet sted at færdiggøre deres uddannelse. Aarhus er den mulighed, der ligger nærmest Holstebro.
- Vi får over 100 kilometer til vores skole. Jeg har ingen bil, så jeg skal bruge fire timer på transport de dage, jeg skal i skole. Det, synes jeg, er fuldstændig vanvittigt, siger Kasper Sejbjerg og fortsætter:
- Når de har ladet os starte og komme så langt, synes jeg, det er fejt, de ikke lader os gøre det færdigt. Det undrer mig.
Fagforeningen bakker op
Kasper Sejbjerg er ikke den eneste, der må rejse ud af landsdelen for at få sit svendebrev. Fra nytår glider i alt tre uddannelser ud af kataloget på UCH, og 30 af skolens elever skal færdiguddannes andre steder.
Det drejer sig om uddannelserne til CNC-tekniker, procesoperatør og så altså teknisk designer.
UCH forklarer sig med, at uddannelserne har haft for lille en tilslutning. På landsplan er optaget på teknisk design-uddannelsen halveret de sidste otte år.
Det er heller ikke, fordi de er mange i Kasper Sejbjergs klasse. Han går i øjeblikket på et hovedforløb, hvor der er fire elever.
Er det ikke fair nok, at man samler uddannelserne, hvis der kun er fire elever i en klasse?
- Det kan man godt sige. Men det er den eneste mulighed for at blive teknisk designer i Midt- og Vestjylland, siger Kasper Sejbjerg.
I Teknisk Landsforbund (TL), der er fagforening for blandt andet tekniske designere, forstår man heller ikke, at uddannelsen skal lukke. Det fortæller Pernille Rohde, der er formand for Region Midtjyllands TL-afdeling.
- Det er rigtig synd, at UCH har lukket den her uddannelse, for vi ved, at der bliver mangel på tekniske designere i fremtiden, siger hun.
Er der ikke en nedre grænse for, hvor få elever en uddannelse skal kapere?
- Jo, selvfølgelig er der det. Men virksomhederne efterspørger den her arbejdskraft. Derfor havde det givet mening at profilere uddannelsen langt mere, og det ville vi godt have hjulpet med, siger Pernille Rohde.
Ifølge regionsformanden påhviler der også et ansvar på skuldrene af de uddannelsesinstitutioner, der ligger i mindre befolkede områder.
- Når vi endnu gang accepterer, at uddannelserne ligger i for eksempel Aarhus, risikerer vi, at det går ud over vores bosætning. Vi skulle i stedet være taknemmelige for, at der er elever, der vælger vores landsdel til, siger Pernille Rohde.
- Tænk på, hvordan I efterlader os
TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra UCH. Det er ikke lykkedes, men i en pressemeddelelse om lukningen af uddannelserne skrev UCH tidligere på året:
"UCH har vedtaget en strategisk tilpasning af sit uddannelsesudbud for at imødekomme fremtidens behov. Beslutningen er baseret på en grundig analyse af de seneste års elevoptag, virksomhedernes efterspørgsel samt en omfattende dialog med eksterne og interne interessenter."
Kasper Sejbjerg, der bor i Aulum, nyder det sidste skoleforløb med en transporttid på et kvarter ud og hjem. Han har forliget sig med tanken om, at han skal rejse langt den sidste del af sin uddannelsestid, men han har en bøn til UCH, hvis de overvejer at skære flere uddannelser fra.
- Næste gang bør de tænke på, hvordan de efterlader os elever, inden de bare lukker, afslutter han.