Mekanikerlærlingen Ida Marie søgte praktikplads på Facebook: Vil gøre op med mandsdominerede værksteder
Ida Marie Pindstofte blev afvist af alle værksteder, hun søgte praktikplads ved, men efter et opslag på Facebook står hun nu med syv tilbud.
I en sort Volkswagen drøner Ida Marie Pindstofte og Sofie Harrestrup rundt i Holstebro og omegn, mens de hører sangerinden Tessa blæse ud af bilens anlæg. Næsten hver bil, de passerer, får en kommentar med på vejen af Ida Marie Pindstofte.
- To skruer og en bolt, så har du en RenauLT.
- Vil du forrest i flokken, skal der stå VW på blokken.
Du har måske gættet det. De to piger er vaskeægte bilnørder og vil gerne være mekanikere. Men den 20-årige Ida Marie Pindstofte, der er længere i uddannelsen end Sofie Harrestrup, har haft svært ved at finde en læreplads.
- Jeg har fået at vide, at hvis jeg skulle være mekaniker, så skulle jeg til at spise noget mere rugbrød og gå noget mere i træningscentret, fortæller mekanikerlærlingen.
Mekanikerfaget er et mandsdomineret fag, hvor der som regel også hænger en kalender med letpåklædte damer på hvert et værksted. Jargonen er præget af mandehørm, og Ida Marie Pindstofte havde svært ved at gøre sig relevant for værkstedscheferne.
Ud af 25 sendte ansøgninger, hun sendte, fik hun svar på tre, som alle var et nej tak.
- Så fik jeg at vide, at man bare skulle prøve at møde op på et værksted, så de kan møde en personligt og få et indtryk. Men jeg har da været ude på et værksted, hvor det første, de gjorde, var at krølle min ansøgning sammen og smide den i skraldespanden, fortæller den 20-årige.
7 tilbud på et døgn
Men Ida Marie Pindstofte ville ikke give op. På Facebook skrev hun lørdag et opslag, hvor hun søgte en læreplads, og samtidig sendte hun en stikpille til værkstedscheferne, der ikke ville overveje hendes ansøgning.
- Jeg står uden en læreplads. Hvorfor spørger du? Jo ser du, vi lever i en verden, hvor kvinder i mandefag ikke er stærke nok, dygtige nok eller flittige nok. Bullshit tænker du. Men jo, sådan er der mange gammeldags mennesker, der ser os piger på mekanikeruddannelsen, skriver den 20-årige kvinde fra Hjerm blandt andet i sit opslag.
- Folk søger lejligheder på Facebook, så jeg tænkte, at jeg også bare kunne søge en praktikplads på Facebook.
Og så tog det ellers fart.
Lidt over et døgn senere har opslaget fået 4.800 delinger, hun har fået 200 venneanmodninger og 40 beskeder. Vigtigst af alt, så er der også tikket syv tilbud ind i indbakken fra mekanikere, der gerne vil have den udadvendte lærling på deres værksted.
- Jeg synes, det er vildt, at de gerne vil hjælpe, og jeg er super taknemmelig for det. Jeg troede, det ville blive delt af venner og min nærmeste familie, men så vågnede jeg op til, at det var blevet delt 1000 gange. Jeg synes, det er fedt, at vi kan hjælpe hinanden på den måde, siger Ida Marie Pindstofte.
- Vi er lige så gode som drengene
De to mekanikerpiger bliver kaldt Brian'er - ligesom drengene. På uddannelsen i Holstebro diskuterer de lige så heftigt med, når det kommer til, hvilken bilfabrikant der har den bedste karburator.
- Nu er vi jo heller ikke feminine piger, der er bange for at knække en negl. Vi er en sjælden race. Det er en maskulin hobby at have, at man ikke er bange for at blive beskidt og stå og rode i en bil eller brænde nallerne på en varm turbo, fortæller Ida Marie Pindstofte.
Selvom pigernes viden rækker langt, så er det ikke den primære grund til, at der er få piger på uddannelsen, og mange af disse hopper fra.
- På mekanikergangen er vi nok fem piger og resten er drenge, og mange piger giver op på grund af psykisk pres, fordi vi bliver kørt meget på. Drengene bliver også kørt på, men jeg tror, de er mere robuste overfor det. Der er jo lidt en mandehørm i faget, men det hele behøves ikke gå op i pik og patter, siger mekanikerlærlingen.
Veninden Sofie Harrestrup har også oplevet episoder, hvor jargonen har været mandsdomineret.
- Jeg kan helt sikkert nikke genkendende til det, hun har skrevet. Nogle drenge i vores klasse har væddet om, hvem der først dropper ud af os, og hvem der først kommer i bukserne på os, siger hun, men begge piger fastslår også, at de er en del af drengene, og der er sat grænser for, hvad de siger til hinanden.
Der er en barriere, som de to mekanikeraspiranter skal bryde igennem for at få en læreplads. En barriere, som Ida Marie Pindstofte håber at kunne nedbryde med sit opslag.
- Jeg håber, at det vil være en øjenåbner for nogen. Jeg ville ønske, at mange af de gamle værkførere kunne se, at der ikke er noget i vejen med at ansætte en pige. Vi er lige så gode som drengene.