Palle kæmpede for et bedre Afghanistan: - Jeg bliver nødt til at sige til mig selv, at det ikke var forgæves

To gange har Palle Würtz været udsendt for Jydske Dragonregiment til Helmand-provinsen i Afghanistan. Lige nu følger han ekstra godt med i, hvad der sker i landet.

3:24
Palle Würtz var udsendt til Afghanistan i 2008 og 2012.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Palle Würtz fra Borbjerg ved Holstebro følger situationen i Afghanistan tæt.

I 2008 og i 2012 var han udsendt som oversergent for Jydske Dragonregiment i Holstebro, hvor han arbejdede som våbentekniker i Helmand-provinsen, og han har derfor selv været helt tæt på kampene.

- Jeg har fulgt med på tv hele natten. Jeg prøver egentlig at lade være, men jeg bliver nødt til at tage min telefon frem og følge med, siger Palle Würtz.

For ham har krigen og udsendelserne sat sine tydelige spor. For halvandet år siden fik han konstateret PTSD, og han kan i dag ikke passe et almindeligt arbejde.

Så selv om det er over ni år siden, han forlod Afghanistan, så fylder landet og situationen der stadig meget.

- Jeg synes, det er en mærkelig dag, og den rammer mig på mange måder. Jeg tænker især på min kammerat Alexander, som jeg var med til at begrave. Han har fyldt meget hos mig hele weekenden.

Alexander var en af de 37 danske soldater, der faldt i Afghanistan.

Indsatsen er ikke spildt

I juni i år forlod de sidste danske soldater Afghanistan efter to årtier i landet. Det skete samtidig med, at USA og Nato også trak deres soldater hjem. Siden har Taliban taget kontrol over flere og flere distrikter i Afghanistan, og i går erobrede de hovedstaden Kabul.

- Det er ubegribeligt, at vi poster så mange penge, år og skæbner i at uddanne en hær, der med det samme finder glidecremen frem og bukker sig forover. Det er som om, de ikke ville det og tænker, at nu er der en større spiller på markedet, som de følger, siger veteranen.

Trods Talibans fremmarch, så mener Palle Würtz ikke, at hans og de andre soldaters indsats har været spildt.

- Vi har fået dræbt nogle ledere fra Taliban og vist nogle unge mennesker, at der er noget, der hedder demokrati, og at der er andre muligheder. Jeg bliver nødt til at sige til mig selv, at det ikke var forgæves.

Han husker flere episoder, hvor han selv oplevede den forskel, som danskerne i Afghanistan gjorde.

- Vores måde at være der på har givet mening i de små øjeblikke, hvor der er blevet lavet en brønd, når der er et barn, der kommer i skole eller kan lege. Det har været mange små momenter.

Palle Würtz viser et billede fra dengang han var udsendt til Afghanistan.
Palle Würtz viser et billede fra dengang han var udsendt til Afghanistan.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Skuffet over politikerne

I dag er han mest skuffet over de danske politikere, som han ikke føler tager ansvar for de danske soldater – især når de kommer hjem.

- Jeg føler ikke, at politikerne har villet lytte til de erfaringer, som vi er kommet hjem med. Det burde være nogle med erhvervserfaring, der tog beslutningen om at sende danskere i krig og ikke civilisterne på Borgen. Jeg har brug for, at nogle af de politikere, der var med til at sende os derned, tager ansvar.

Palle Würtz er trods sin PTSD-diagnose glad for, at han har været udsendt til Afghanistan.

- Jeg vil aldrig bytte mine ture til Afghanistan for noget, for det har ændret mit syn på verden, og det har beriget mit liv.

Og selv om det er lang tid siden Palle Würtz forlod Afghanistan, så har han ikke lagt landet bag sig.