Stavnsbundet ægtepar troede de havde vundet: Nu skal marathon-slagsmål i retten
Holstebro Kommune anser sagen om del-ekspropriation af Inge og Bruno Petersens hus som principiel. Den tolv år lange konflikt skal nu i retten.
Onsdag morgen har tæret hårdt på ægteparret Inge og Bruno Petersen. De troede, at deres årelang kamp med Holstebro kommune var slut, men i stedet viste det sig onsdag morgen, at kommunen indleder et helt nyt kapitel i slagsmålet.
Kommunen mener sagen er principiel. Den kan få store økomomiske konsekvenser og skal derfor prøves i retssystemet.
- Det har været rædselsfuldt. Ganske rædselsfuld. Det er svært at sætte ord på. Håbløshed, det er nok det bedste ord, vi kan bruge, siger Bruno Petersen.
Oprids af sagen
Ægteparret har i en tolv år lang strid med Holstebro Kommune. Sagen begyndte for tolv år siden, hvor Holstebro Kommune besluttede, at 14.000 kvadratmeter af ægteparrets ejendom skulle være en del af en byudvidelse. Kommunen eksproprierede og tvang ægteparret til at afgive en del af deres grund.
Finanskrisen satte dog en stopper for byudvidelsen, men på trods af at ekspropriationen reelt først kom til at ske flere år efter kommunens udmelding, var hensigten om at ekspropriere nok til at skabe usikkerhed om grundens værdi.
Kort efter den første udmelding besluttede ægteparret at sætte huset og ejendommen til salg, men det er til dato ikke lykkedes at sælge landejendommen. De ganske få købere, der har vist interesse, tør ikke købe.
Købernes tilbageholdenhed bunder i en frygten for, om resten af grunden også bliver eksproprieret, byen igen trænger til en udvidelse.
Så ægteparret føler sig reelt stavnsbundet, indtil striden med Holstebro Kommune bliver afgjort.
En strid der nu ser ud til at blive forlænget på ubestemt tid.
- Du må hellere fortælle det. Det var dig, der så mailen, siger Bruno Petersen til sin hustru Inge, som tager ordet.
- Ja, det var jo en mail. Jeg nåede lige at læse tre linjer, så kunne jeg godt se, hvad der stod, siger Inge Petersen.
- Jeg kunne læse, at de vil køre en retssag.
Hvad tænkte du så?
- Det tror jeg ikke, jeg vil sige højt, siger Inge Petersen og tager en lang, dyb indånding.
Lang Strid
Fordi Inge og Bruno altså ikke kan sælge deres landejendom, har de forsøgt at få Holstebro Kommune til at købe hele grunden for 3,6 millioner kroner.
Tvisten har været indbragt for Taksationskommissionen, der gav ægteparret ret. Derefter krævede kommunen at Overtaksationskommissionen, der, som ordet antyder, er en højere instans, også skulle afgøre sagen.
Overtaksationskommissionen gav også ægteparret medhold. Så nu troede Inge og Bruno Petersen, at sagen langt om længe var afgjort.
Det var indtil tonsdag morgen. For i stedet for at følge de to instansers afgørelse, informerer kommunen ægteparret om, at den nu vil bringe sagen for byretten.
- Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at kommunen ville anke, eftersom de havde sagt før, at de ville rette sig efter Overtaksationskommissionens beslutning, siger Bruno Petersen.
Ægteparret er i mellemtiden, og i håbet om at sagen nærmede sig sin afslutning, flyttet i et parcelhus i Mejrup, ikke langt fra stridens midtpunkt - grunden i Hornshøj.
- Det var for stort, det vi havde. Det kunne vi ikke blive ved med at passe. Dåbsattesten klasker jo en på ryggen hver dag. Så de 120 kvadratmeter vi er flyttet ned i, de er lige tilpas til os. Det er vi rigtig glade for.
Men at stå i den nuværende situation, hvor de har to huse, det havde Inge og Bruno Petersen egentlig satset på ikke ville ske.
- Ja, så går tankerne jo igen. Det er jo ikke gratis, at betale husleje to steder, når man er pensionist. Så igen kører tankerne. Der vil nok komme flere søvnløse nætter, siger Bruno Petersen.
De søvnløse nætter har i forvejen været rigelige over sagens langstrakte forløb.
- Hundredvis af søvnløse nætter har vi haft i de tolv år.
- Så nu venter vi igen. Hvor lang tid, det ved vi ikke.
Den anden side af sagen
Det er borgmesteren i Holstebro Kommune, H.C. Østerby, der tirsdag tager telefonen og forsvarer kommunens nyeste skridt i den bedagede sag.
Hvorfor har I besluttet, at tage sagen i byretten?
- I den kendelse der er kommet fra Overtaksationskommissionen, der er opstået tvivl om, hvor grænserne går for delvis eller helt overtagelse af en ejendom. Hvis den kendelse, der er fra Overtaksationskommissionen, den viser sig at stå ved magt, så kommer den til at danne præcedens og ændre eksisterende praksis på mindst to områder. Det vil give en ændring og en øget udgift for kommunen siger den socialdemokratiske borgmester.
Sagen er afgjort både af Taksationskommissionen og Overtaksationskommissionen. Hvorfor følger I ikke de afgørelser?
- Vi har vurderet det her meget nøje og snakket det godt igennem. Vi har fået ekstern bistand og vurderinger af to advokater på sagen, som er de bedste inden for det her område. Det er efter nøje overvejelse, at vi siger, vi er nødt til at indbringe den for domstolene, fordi vi gerne vil behandle folk ens ved en delekspropriation. Uanset om ejeren ønsker at blive boende eller har planer om at sælge, derfor er vi nødt til at få den her afprøvet.
Konkret, hvad frygter i, der vil ske, hvis I accepterer, at I skal købe hele grunden?
- Vi kan få nogle vurderinger, hvor vi er nødt til at købe hele ejendomme, som vi ikke gør i dag, hvor vi kun delvist køber jord op. Det vil ændre praksis, og der vil ligge en betydelig øget udgift for kommunen i de kommende år, siger H.C. Østerby.
Er der ikke et menneskeligt hensyn i sagen?
- Jeg er helt opmærksom på, og det er vi også i Økonomiudvalget, at der er nogle, der er berørt af det her. Jeg kan levende sætte mig ind i det. Det er aldrig rart. Men det er bare vigtigt for kommunen, at vi behandler alle lige ved del-ekspropriation. Jeg glæder mig over, at vi får at vide, at det her skulle blive afgjort i løbet af få måneder, i forhold til domstolene, siger H.C. Østerby.