Corona har sat spor hos medarbejdere, der ikke er sådan til at slette: - Det kræver et mentalt oprydningsarbejde

De sidste to år har været fyldt med usikkerhed på grund af corona, og det kommer til at påvirke medarbejderne fremover.

2:24
Selv om alle restriktioner nu forsvinder, bliver alting ikke bare som før på arbejdspladserne.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Næsten to år med corona har sat sine spor i os alle. Selv om de sidste restriktioner forsvinder fra på tirsdag bliver alting ikke bare som før. 

På tøjvirksomheden DK Company i Ikast er de forberedt på, at utryghed og tvivl stadig vil sætte sit præg på arbejdspladsen længe endnu.

- Det har jo været to år, hvor vi i vores samfund har været udsat for en enorm uvished og usikkerhed, og det påvirker os meget. Vi mennesker definerer ofte os selv ud fra vores profession og præstationer, og når vi har skulle præstere på en ny måde under corona, skaber det en usikkerhed, fortæller Lila Haarup, der i over 20 år har været tilknyttet DK Company som terapeut og coach for medarbejderne.

Usikkerheden forsvinder ikke med restriktionerne  

Hun oplever, at coronaen har sat spor, som ikke bare er sådan at slette.

- Der venter et oprydningsarbejde på både et indre plan men også i forhold til hinanden. Jeg tror, det kommer til at tage noget tid for nogle, før de genfinder sig selv i sin identitet både privat og på arbejde. Nogle vil flyde direkte ind i deres gamle roller og andre er forandret personer, fortæller Lila Haarup.

Forældre og medarbejder samtidig 

En af de ting, Lila Haarup oplever, har fyldt meget hos medarbejderne de sidste to år, har været den nye hverdag, hvor de stadig skulle passe deres arbejde, men havde børn, der skulle sidde hjemme med onlineundervisning. En af dem, der har følt sig presset over den forandrede hverdag er Tina Dahl, der er salgsdirektør hos DK Company.

- Jeg har tre børn, der har været hjemsendt fra skole, så at være nødt til at varetage dem og deres forandrede skolegang samtidig med, at jeg skulle passe mit arbejde, har været svært, fortæller hun.

Tina Dahl synes, det har været presset at skulle passe sit arbejde samt sin hjemsendte børn på samme tid
Tina Dahl synes, det har været presset at skulle passe sit arbejde samt sin hjemsendte børn på samme tid
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Det har især været en dårlig samvittighed, der har naget, da hun følte, at hun skulle varetage to roller på en gang.

- Jeg har følt, at jeg skulle have et ben i hver lejr, og jeg vekslede mellem at have dårlig samvittighed over, at jeg enten havde for meget fokus på mine børn i forhold til mit arbejde eller omvendt, siger Tina Dahl.

Coronaen har vist nye veje 

Men næsten to år med corona og en forandrede hverdag har også givet noget vigtig læring med sig.

- Der vil selvfølgelig være nogle efterdønninger efter to pressede år, som vi har haft, men jeg synes også, at vi har lært meget. Eksempelvis at vi kan håndtere møder online og generelt facilitere mange ting digitalt, som vi kan tage med fra det her, fortæller Jens Obel, der er direktør i DK Company.

Coronaen har lært DK Company at arbejde på andre måder, mener direktør Jens Obel.
Coronaen har lært DK Company at arbejde på andre måder, mener direktør Jens Obel.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Ny hverdag 

Ved at mere eller mindre alle restriktioner bliver fjernet fra 1. februar får vi en hverdag tilbage, som vi kender det, men det kan ske, at den normale hverdag alligevel bliver anderledes fremover.

- Der er en vej tilbage, men den kan tage lidt tid, og måske vil vi etablere os i nogle nye relationer til hinanden, fordi vi alle sammen lige skal finde os selv i en ny, gammel hverdag, fortæller Lila Haarup.