Nødråb fra Børnehjemmet: Johnas begik røveri som 12-årig, men anbringelserne gjorde livet endnu værre
Ikast Brande Kommune brugte 5,4 millioner kroner på Johnas Søndergaard Flarups fire anbringelser, men det var først efter han kom hjem, at tingene begyndte at ændre sig til det bedre.
En ny dokumentar på TV2 afslører torsdag aften svigt af anbragte børn, der flyttes mellem det ene dårlige opholdssted til det andet.
En af dem, der kun kom længere ud i misbrug og blev mere kriminel af at blive anbragt, er Johnas Søndergaard Flarup, der i dag forsøger at få et liv stablet på benene efter en barndom fyldt med svigt.
I dag er tingene ved at vende for Johnas Søndergaard Flarup fra Ikast. Han er blevet 18 år gammel og kan for første gang i livet passe et arbejde.
Igennem sin kontaktperson hos Herning Kommune har han fået et job på genbrugspladsen. Der var brug for folk i forbindelse med udskiftningen af skraldespandene i byen.
Han står op klokken fire om morgenen og møder klokken seks. Når han har fri, kan han tage bussen hjem til sin egen lejlighed. Når han låser sig ind, siger han hej til hunden Boss og kæresten Jasmin.
Han ryger godt nok stadig jævnligt hash, men det virker afslappende på diagnoserne, siger han.
Hashmisbruget er intet i forhold til det tumultariske liv omgivet af kriminalitet og hårde stoffer, han har levet siden han var en lille dreng.
- Mit liv i dag er i hvert fald noget mere struktureret, end at stå op klokken 16, ringe til et par kammerater, tage ud og sidde i en bil. Ved ikke, hvornår jeg er hjemme, ved ikke hvad jeg skal. Jeg ved bare, det bliver vildt, siger han.
En lille kriminel dreng
Johnas Søndergaard Flarup er hovedperson i TV 2 dokumentaren ’Nødråb fra Børnehjemmet’. Programmet afslører svigt på landets børnehjem. Og Johnas selv var igennem fire fejlslåede ophold fra han var 13 til 16 år gammel.
Det hele begyndte da han var ni år gammel. Ja, måske endda tidligere, men han husker tydeligt, hvornår det for alvor gik ned ad bakke.
- Det var da min mor og far blev skilt, da jeg var ni år gammel, at det ligesom gik galt det hele. Jeg kunne ikke sammen med min far. Og min mor kunne ikke passe på mig. Vi havde heller ingen penge, siger Johnas Søndergaard Flarup.
Familieafdelingen i Ikast Brande Kommune er allerede på dette tidspunkt inde over Johnas Søndergaard Flarups sag, uden at de finder det nødvendigt at foretage sig yderligere. Men som 12-årig laver Johnas noget, der får afgørende betydning for hans fremtid.
- Jeg overhørte en samtale mellem min mor og papfar om at hun manglede penge, så jeg ville bare hjælpe hende. Jeg vil gøre alt for min mor, så jeg tog fat i den lokale pusher og spurgte, hvordan man laver hurtige penge, fortæller han.
Det endte i et røveri mod Netto i Ikast.
- Jeg fik ikke en dom fordi, jeg var under 15, så i stedet fjernede de mig fra hjemmet.
5,4 millioner kroner for fire fejlslåede anbringelser
Herfra går turen over fire forskellige opholdssteder på tre år. Det første sted er Nexus i Frederikssund på Sjælland. På stedet bryster de sig af at være eksperter i at tage sig af kriminelle børn og unge.
Her sidder 13-årige Johnas blandt andet med 16-18 årige unge fra københavnske indvandrerbander. Han udvikler sit første omfattende stofmisbrug.
- Jeg blev stofmisbruger af coke, mdma, amfetamin. Og pædagogerne sagde ikke noget til det. De vendte bare den anden kind til, når de så det. Nogen var også med til at tage stoffer, det var fandeme vildt.
Han fortæller også om en rå og voldelig kultur mellem pædagogerne og de anbragte unge. Han oplevede flere gange selv at få tæsk.
- De hiver dynen af en og hiver os op i nakken. Hvis de sagde vi skulle lave mad, og vi nægtede at gøre det, så blev vi kylet hen over bordet. Jeg tænkte, at det er åbenbart i orden at få tæsk. Så jeg blev bare mere ligeglad og mere voldelig.
TV 2 Dokumentar har forsøgt at få en kommentar fra Nexus, men de har ikke ønsket at stille op til interview.
Efter 10 måneder flyttes Johnas til den sikrede institution, Kompasset, i Brønderslev. De mere faste rammer bringer Johnas’ stofmisbrug under kontrol. Han trives bedre i de faste rammer med lige dele disciplin og omsorg. Men unge kan kun anbringes på sikrede institutioner i begrænsede perioder.
Så Johnas Søndergaard Flarup skal videre til den delvist sikrede institution, Multifunc, der ligger i Aarhus. Det er hans tredje ophold på to år, og heller ikke her lykkes det at få Johnas til at trives. Han er træt af at blive flyttet hele tiden, så han er ikke særligt samarbejdsvillig. Han stikker af gentagne gange og lever et liv uden for institutionen med stoffer og kriminalitet.
Kunne du ikke selv have gjort mere for at de her ophold blev en succes?
- Jo, jeg kunne måske have ladet være at stikke af hele tiden, jeg kunne lade være at sidde fast i mit misbrug, men jeg var ikke inde for pædagogisk rækkevidde på det tidspunkt, siger han i dag.
Den Caribiske drøm
Palmer, calypsomusik og duften af pot. Sådan husker Johnas bedst sine 9 måneder rundt på de caribiske øer med skoleskibet Den Maritime Base.
Efter det tredje mislykkedes ophold på Multifunc havde Ikast Brande Kommune snart ikke flere skud i bøssen. Det er sidste chance for Johnas nu, hvis han skal færdiggøre sin niende klasse. Så de tilbyder ham et skoleår i Caribien.
Hvad tænkte du om den mulighed?
- Jeg synes det var en god ide, at der skulle ske noget helt nyt. For første gang længe, troede jeg på, at det var det rigtige for mig, erindrer Johnas.
Men det begynder hurtigt at gå skævt. Fristelserne er for store og opsynet med drengene for småt.
- De sendte os fra ét misbrug til et andet. Dernede er det lovligt at ryge joints, selv politiet ryger. Så vi var bare ude fra morgen til aften.
På øen Antigua møder Johnas en af de lokale pushere, som kan skaffe stoffer til ham. Pusheren tror at Johnas har mange penge, fordi han er hvid. Så han får lov at opbygge en gæld.
- Men jeg havde jo ingen penge, og lige pludselig skyldte jeg omkring 16.000 kroner. Det er virkelig mange penge. De slår ihjel for langt mindre dernede.
Da Johnas Søndergaard Flarup fortæller til de ansatte på skibet, at han frygter for sit liv, reagerer Ikast Brande Kommune med det samme. Dagen efter sidder han på et fly på vej tilbage til Danmark. En måned før opholdets afslutning. Han når derfor aldrig at færdiggøre sin niende klasse.
Det bliver den fjerde og sidste anbringelse for Johnas. Ikast Brande kommune erkender at formålet med hans anbringelser ikke er blevet indfriet:
- Hvis du ser på resultatet efterfølgende, så er han stadig en ung mand i ikke tilstrækkelig trivsel. Og det er desværre ret tilfældigt, om vi lykkes med de her anbringelser eller ej, siger familiechef i Ikast Brande Kommune, Anton Rasmussen.
På dydens smalle sti
Det er nærmest med en engels artighed, når Johnas adlyder kærestens ordre om at han lige skal huske at tømme opvaskemaskinen. De står i deres eget køkken og taler om almindelige hverdagsting. Hvad skal vi spise i aften? Har du handlet toiletpapir? Hvem skal gå en tur med hunden?
Det lå ikke i kortene.
Her i slutningen af februar 2021 er der næsten gået to år siden Johnas kom hjem fra Caribien. I det første år fortsatte han sit hårde stofmisbrug og har også fået en voldsdom og siddet i fængsel. Men så fik han en ny kontaktperson hos Herning Kommune, hvor han var flyttet til.
- Det første min kontaktperson siger er, at vi skal have mig på et psykiatriforløb lige med det samme.
Forløbet viser, at Johnas har udviklet mange forskellige diagnoser. Heriblandt både ADHD og Skizofreni.
- Det var først, da jeg fik stillet mine diagnoser, at det hele begyndte at falde til ro. Og det var der, jeg fandt ud af, hvad der er galt og hvad skal jeg arbejde på. Det har hjulpet mig til at fokusere på at nå mine mål.
Et af de målene var at finde en kæreste. Det lykkedes, da han mødte 17-årige Jasmin fra Skive-egnen. Men hun fandt sig ikke i Johnas’ ballade.
- Man skal ikke have en kæreste, der render ind og ud af fængslet. Jeg valgte at sige til Johnas, at hvis det var den plan han havde for sit liv, så gider jeg sgu ikke være en del af det. Men hvis han kunne finde ud af at få et arbejde og være en voksen mand, så ville jeg gerne være sammen med ham, siger hun.
Jasmin har selv en tung bagage med fra sin barndom. Hendes nuværende mentale helbred gør, at hun har svært ved at få et arbejde eller færdiggøre en uddannelse. Men sammen forsøger de at hjælpe hinanden ud af problemerne og bryde den sociale arv.
Måske får de et almindeligt liv. Måske et sted midt imellem.
- Vores mål er faktisk at ende der, hvor vi kan købe Hjem-Is hver eneste måned, uden at det gør ondt på pengepungen, smiler Jonas.
Jasmin supplerer.
- Det ville være det samme som at have råd til at gøre lige, hvad man har lyst til.
Måske lykkes det. Måske ikke. Korthuset kan vælte i morgen.
Kan du sige, at du ikke falder tilbage i stofmisbrug?
Nej, det kan jeg ikke. Jeg har altid sagt, at hvis Jasmin går fra mig, så vil det give mig et hårdt tilbageslag. Og så ved jeg bare med mig selv, at jeg får svært ved at komme op igen.
Kan du sige at du er færdig med kriminalitet?
- Nej, det kan jeg ikke. Det kommer an på baggrunden. Hvis min storebror, mor eller søster bliver overfaldet, så er jeg langt fra færdig. Men lige nu, der er jeg helt færdig.
- Mit næste mål er at komme helt ud af systemet. Ikke nogen kontaktperson, ikke nogen sagsbehandler. Bare helt ud. Mig og min kæreste der klarer tingene selv og så et fuldtidsarbejde, slutter Johnas.
Dokumentaren Nødråb fra Børnehjemmet kan ses på TV2 klokken 20:40 torsdag aften, men den ligger allerede klar hos TV2 PLAY