Opråb fra Kærshovedgård frivillige: Negative historier udfordrer arbejde med sårbare kvinder

Dårlige historier udfordrer de frivilliges arbejde med at bringe håbet tilbage til de asylafviste kvinder

Randi Thorup (t.v.) og Lena Hagelskjær Kristensen (t.h.) er Røde Kors frivillige, og laver aktiviteter for sårbare kvinder på udrejsecenter Kærshovedgård.
Randi Thorup (t.v.) og Lena Hagelskjær Kristensen (t.h.) er Røde Kors frivillige, og laver aktiviteter for sårbare kvinder på udrejsecenter Kærshovedgård.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

I årevis har en gruppe frivillige fra Dansk Røde Kors forsøgt at skabe et frirum for gruppen af asylafviste kvinder på udrejsecenter Kærshovedgård. Primært med aktiviteter og samtaler. 

Men når de negative overskrifter om udrejsecenteret fylder i medierne kan det være svært for de frivillige at bringe håbet tilbage til kvinderne.

Netop i går fik fire mænd og en kvinde fra udrejsecentret, hårde fængselsstraffe for narkokriminalitet. Og den dårlige omtale det fører med sig, smitter af på arbejdet med de asylafviste kvinder. 

Stigmatiseret

- Det gør mig ked af det, fordi jeg ved, at det gør noget ved vores beboere på udrejsecentret. Jeg ved det er med til, at de føler sig yderligere stigmatiseret og bliver slået i hartkorn med kriminelle, siger Lena Hagelskjær Kristensen fra Engesvang, som er frivillig i Røde Kors.

I den situation er der ekstra meget brug for de frivilliges ører, fortæller en anden af de frivillige, Randi Thorup fra Bording.

- Der er rigtig ofte noget, de har brug for at fortælle os. Det kan være noget om de historier, de hører. Men også ting de har været udsat for. Fordi det at være på Kærshovedgård betyder, at de er i en sårbar situation, siger Randi Thorup.

Der er i øjeblikket 12 kvinder i alderen mellem 20 og 70 år på Kærshovedgård. Nogle af dem har været der i kort tid, mens andre har været der siden udrejsecentret startede tilbage i 2016.

Ikke noget håb

- Der er ikke rigtig noget håb for dem. De kan håbe på, at de måske kan få deres asylsag genoptaget. Eller de kan håbe på, at der sker ting i deres hjemland, som gør at de kan rejse tilbage, siger Randi Thorup. 

Derfor forsøger de frivillige fra Røde Kors hver mandag at skabe et frirum for kvindegruppen på udrejsecentret. To timer, hvor kvinderne blandt andet laver gymnastik, svømmer, laver mad eller arbejder kreativt med for eksempel ler.

-  I det, at man bliver mødt som et medmenneske, og bliver mødt, set og hørt. Så kan det måske, på en eller anden måde, give dem et håb om, at der er en fremtid. Hvad end det så er for en fremtid, siger Lena Hagelskjær Kristensen.

Selv om håbløsheden måske kan virke overvældende, også for de frivillige, så giver aktiviteterne med kvinderne fra udrejsecentret masser af mening.

- De er så utroligt taknemmelige for at vi kommer, og er sammen med dem. Der bliver også en relation, fordi nogen har været der i årevis,. Derfor kommer vi til at kende hinanden rigtig godt, og der bliver givet begge veje, siger Randi Thorup.

Også Lena Hagelskjær Kristensen mener, at det er mere vigtigt end nogensinde, at være der for de sårbare kvinder:

- På en måde kan det virke som symptombehandling, det vi laver. Men, hvis vi ikke var der, så var der slet ikke noget håb for de her mennesker, slutter hun.

Lena Hagelskjær Kristensen og gruppen af frivillige er netop blevet hædret af Røde Kors for deres aktiviteter på Kærshovedgård.