Borgmestre i oprør: - Danmark bliver skævvredet

Halvdelen af landets borgmestre skriver i et brev til Regeringen og Folketinget, at det kommunale udligningssystem ”trænger til et gevaldigt serviceeftersyn”.

ældrepleje
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

12 ud af 13 midt- og vestjyske borgmestre er medunderskrivere af et brev, der i dag er tikket ind hos Regeringen og medlemmerne af Folketinget.

I brevet kræver i alt 49 borgmestre, at det kommunale udligningssystem skal efterses, for at sikre samme velfærd på tværs af kommunegrænser.

De mener nemlig, at systemet, der flytter penge mellem kommunerne for at sikre lige vilkår, er forældet og rammer skævt.

Det mærker de i Morsø Kommune, hvor borgmester Hans Ejner Bertelsen (V), mener at systemet trænger til en revision, fordi befolkningssammensætningen ændrer sig.

- Vi er så heldige, at folk bliver ældre. Men det gør også, at der bliver færre i den arbejdsduelige alder. Så kommer økonomien ikke til at hænge sammen. Det skal man kigge på, siger han til TV MIDTVEST.

De 49 borgmestre foreslår derfor en gennemgribende analyse af, hvordan fordelingen foregår.

Skævvrider Danmark

Brevet fra de mange borgmestre kommer efter Regeringen tidligere på ugen fremlagde deres udspil til en ny sundhedsreform, hvor der samtidig blev lagt op til at kigge på det nuværende udligningssystem.

Det er der behov for ifølge Hans Ejner Bertelsen (V).

- Med den befolkningssammensætning, vi har, er det svært at leve op til servicekravene. Andre og større kommuner har helt anderledes ressourcer og likviditet, der kan sikre velfærd, som kan give større bosætning. På den måde skævvrider man Danmark, siger han.

Det er borgmester i Ikast Brande Kommune, Ib Lauritsen (V), enig i, selvom udligningsreformen spiller en mindre rolle i hans kommune.

- Derfor skal der laves en grundlæggende analyse af, om økonomien er, som den skal være. Kommunerne skal ikke ligge snorlige, men det skal ikke være totalt socialt skævt, siger han.

Kan ikke tænke langsigtet

I Morsø Kommune er man udover udligningssystemet hvert år afhængige af at modtage et særtilskud fra staten.

I år søgte 44 kommuner om den særlige hjælp, men kun 22 fik del i de 800 millioner kroner, der var på højkant.

I Morsø Kommune, der i år modtog 40 millioner kroner, mener borgmesteren, at det vidner om en skævvridning.

- At vi får særtilskud, er en anerkendelse af, at vi er hårdt ramt. Der er begrænsede midler at dele ud, så det er ikke bare noget, man lige får, siger Hans Ejner Bertelsen (V).

Engangsbevillingerne gør det ifølge ham svært for kommunen at planlægge velfærdsinvesteringer.

- Det gør, at vi ikke kan tænke langsigtet. Vi kan ikke tænke to eller tre år frem, hvis vi for eksempel skal have renoveret skoler, fordi vi er afhængige af særtilskuddet fra år til år, siger han.