Slagter har et ønske til Fødevarestyrelsen: - Jeg synes kun, at bøder hører sig til, hvis man ikke retter ind og samarbejder

Manglende oplysninger på ingredienslisten til en kartoffelsalat blev til en bøde på 20.000 kroner og en sur smiley.

Claus Lykke Laursen ejer Ejstrupholm Slagter.
Claus Lykke Laursen ejer Ejstrupholm Slagter.
Foto: Privatfoto

- Jeg er fuldstændig med på, at det er en fejl. Det er vores ansvar, og det er ikke en bagatel. Men jeg synes, at vi skulle have været vejledt.

Sådan siger slagter Claus Lykke Laursen fra Ejstrupholm, efter et kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen, der endte med en bøde på 20.000 kroner og en sur smiley.

Under kontrollen fandt Fødevarestyrelsen mangler på ingredienslisten til en kartoffelsalat i den midtjyske slagterbutik.

Det fremgik blandt andet ikke, at der var æg i kartoffelsalaten, som er et allergen, der kan være farligt for ægge-allergiske kunder.

- Der var to mand her i tre og en halv time, og det tog mig fem minutter at rette etiketten, siger Claus lykke Laursen til TV MIDTVEST og fortsætter:

- Selvfølgelig er det en fejl fra min side. Men i stedet for en bøde og en sur smiley, så kunne personen hurtigt vejlede mig og give mig et par dage og sige: ”Til næste kontrolbesøg skal du lige sørge for sån’ og sån’”, for selvfølgelig vil vi rette ind, siger han.

Han understreger, at han ikke ser det som en bagatel, at han der manglede allergener på ingredienslisten, men han mener, at håndteringen af det skulle være anderledes.

- Jeg synes, at vi skal vi blive bedre til at samarbejde om det bedste til brugerne, siger han.

Efter besøget er det nemlig blevet sådan i slagteren i Ejstrupholm, at brugerne ingen oplysninger får på ingredienslisten.

Det ender med intet

Bag køledisken i Ejstrupholm Slagter hænger et skilt, hvor der med stor skrift står: Spørg os om allergener.

Og det er pludselig blevet meget relevant.

- Vi har pillet alle vores opskrifter af alle vores varer og henviser til skiltet, siger slagteren.

Ifølge ham er reglerne sådan, at enten skal alt stå på ingredienslisten, ellers skal der intet stå.

- Og jeg har tænkt, at jeg ville hjælpe med at skrive så meget som muligt på etiketten, siger slagter Claus Lykke Laursen, der synes, at det er ærgerligt, at slagteren nu intet skriver.

- Men vi er sikre på, at vi kan have det hele på et A4-ark omme bagi forretningen. Så skal vi ikke bøvle med, at der kan være pladsmangel på etiketten, siger han.

Slagteren i Ejstrupholm er ikke den første i Midt- og Vestjylland, der efter en bøde fra Fødevarestyrelsen vælger at gå med strategien ”Better safe than sorry.”

"Æg" med små bogstaver gave kæmpe-bøde

I Ikast er Østerport Slagter gået samme vej som Ejstrupholm Slagter, efter man fik en bøde på 40.000 kroner for at skrive allergenen ÆG med små bogstaver på en etikette.

Dermed fremgik allegerenen ifølge styrelsen ikke tydeligt nok.

Dengang begrundede Fødevarestyrelsen i et skriftligt svar TV MIDTVEST bødens størrelse med, at den afspejlede sagens alvor.

- Butikken har ikke haft styr på sin allergenmærkning, og det kan være fatalt for allergikere.

- Hvis man vælger at mærke en fødevare, så nytter det ikke, at man gør det halvt, og ikke fremhæver allergenerne, sådan som fødevarelovgivningen kræver. Her vejer hensynet til sårbare forbrugere tungt, skrev styrelsen til TV MIDTVEST.

Etiketten til højre resulterede i en bøde til Østerport Slagter i Ikast da der stod 'æg' og ikke 'ÆG'.
Etiketten til højre resulterede i en bøde til Østerport Slagter i Ikast da der stod 'æg' og ikke 'ÆG'.
Foto: Privatfoto, Marlene Eyde / TV MIDTVEST

Håber på en ny strategi

Den sure smiley i Ejstrupholm forbliver sur, indtil styrelsen kommer på kontrolbesøg igen.

- Jeg har fået at vide, at jeg har max to måneder. Men jeg har sagt, at jeg gerne vil have besøg så hurtigt som muligt, siger slagteren.

Bøden på de 20.000 kroner er trælse penge for slagteren, men det tvinger ikke forretningen i knæ.

- Vi betaler den bøde, lige så snart vi kan. Vi vil bare have rettet op på det, og så må vi bare komme videre, siger Claus Lykke Laursen.

Men slagteren har et håb for at proceduren kan komme til at se anderledes ud. Og ifølge ham kan man finde inspiration tilbage i tiden.

- Dengang jeg var i lære for mange år siden, skulle Fødevarestyrelsen hjælpe og vejlede os, siger han.

- Samarbejde er mere vejen frem. Jeg synes kun, at bøder hører sig til, hvis man ikke retter ind og ikke vil samarbejde.

TV MIDTVEST har forholdet kritikken fra Ejstrupholm Slagter til Fødevarestyrelsen, der ikke har kunnet svare grundet weekend.