Sportsfiskere og elselskab er uenige om sø - laver prop for gydende laks
Efter dæmningen ved Elværkssøen brød sammen, har det vrimlet med laks. Ny rapport viser, at det samme kan ske ved MES Sø.
Mange sportsfiskere har blikket stift rettet mod MES Sø ved Brande. De vil have dæmningen fjernet, så Skjern Å kan få et frit hovedforløb.
Det vil de, fordi en ny rapport fra ’Den Store Lakseundersøgelse’, der er et samarbejde mellem DTU Aqua og Danmarks Center for Vildlaks, konkluderer, at det vil skabe grobund for, at laks og ørred kan gyde og formere sig i massevis.
- For mig at se er den allerbedste løsning at fjerne søen, siger Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent hos Danmarks Sportsfiskerforbund, og fortsætter:
- Jeg synes, at Skjern Å har fortjent at få et frit hovedløb, så vi virkelig kan bryste os af at have noget national natur af betydning.
MES Sø er den eneste spærring i Skjern Ås hovedforløb.
Dæmning brød sammen
Frem til 2013 var der en dæmning ved Elværkssøen i Brande, men den brød sammen 7. november samme år.
Det betød, at Skjern Å kunne flyde frit, og det har siden vist sig at give 4000 styks lakseyngel, hvilket svarer til, at der hvert år kommer mellem 32 og 42 gydelaks tilbage til strækningen.
Det har givet meget fint fiskevand.
- Det er noget af det allerbedste. Det er simpelthen noget af det bedste, siger Kim Iversen. Han er biolog hos Danmarks Center for Vildlaks i Skjern.
Men selvom både biologen og natur- og miljøkonsulenten begge mener, at det vil være godt også at lade MES Sø blive en del af det frodige fiskeliv, så er det ikke alle, der deler den holdning.
Midtjyllands Elektricitetsforsynings Selskab
MES står for Midtjyllands Elektricitetsforsynings Selskab, og herfra lyder det ikke, at en nedlægning af den dæmning, der holder på MES Sø, er en løsning.
- Vi har vores DNA i søen. Vi har været her i 98 år, og vi mener ikke umiddelbart, at vi bare vil nedlægge søen. Og så er der også hensyntagen til andet dyreliv, som der er omkring søen herude, fortæller direktør i MES, Majbritt Skriver Mortensgaard.
Turbinerne producerer hvert år 4-500.000 kilowatttimer. Det svarer til elforbruget i godt 100 husstande.
Direktøren lægger vægt på, at MES gerne vil være med til at finde en løsning. Den skal bare virke for alle parter og ikke kun for laksene, slår hun fast.
Alternativ løsning
På nuværende tidspunkt er der et omløb, som har til formål at guide gydefisk udenom kraftværket. Det virker bare ikke efter hensigten, mener sportsfiskerne.
Et alternativ til helt at tømme MES Sø er at lave en anden passage, men heller ikke her mener sportsfiskerne, at løsningen holder. Den er nemlig for dyr.
- Det fald, der er på bunden af søen, er livsvigtigt, fordi det er der, fiskene – laks og ørred – skal formere sig. Så det kunne blive rigtig, rigtig flot, siger Lars Brinch Thygesen.
Sportsfiskere mener, at Danmark har pligt til at sørge for fri passage ved søen. Ellers vil det være en overtrædelse af EU's vandramme-direktiv.
Kommunen på sagen
Det er de sådan set enige i hos Ikast-Brande Kommune. Derfor er de nu ved at undersøge, hvilke løsningsforslag der vil være bedst for naturen.
- At der er en udfordring, og at det vil være rigtig godt at få det løst, er jeg helt i tråd med, siger Henrik Engedahl (V), der er formand for Teknik & Miljø i Ikast-Brande Kommune, og fortsætter:
- Nu arbejder fagfolkene, og så vil jeg se, hvad der virker, hvad det koster, og hvor pengene skal komme fra.
Ikast-Brande Kommune regner med at være færdige med sine undersøgelser ved søen engang senere i år.