Her er Inger Støjbergs mulige arvtager

Støjbergs mandat kan gå til Det konservative Folkeparti, hvis Folketinget afgør, at den tidligere minister ikke er værdig til at blive siddende som medlem efter mandagens dom.

Hvis Inger Støjberg bliver erklæret uværdig i Folketinget, så er byrådsmedlemmet i Silkeborg Gitte Willumsen (K) først i rækken til at overtage mandatet.
Hvis Inger Støjberg bliver erklæret uværdig i Folketinget, så er byrådsmedlemmet i Silkeborg Gitte Willumsen (K) først i rækken til at overtage mandatet.
Foto: Pressefoto

60 dages ubetinget fængsel.

Sådan lød dommen til den tidligere næstformand for Venstre Inger Støjberg mandag.

Og derfor er hendes folketingsfremtid nu uvist.

Hvis Inger Støjberg bliver vurderet uværdig til at kunne fortsætte sin gang på Christiansborg, skal en anden politiker overtage hendes mandat i Folketinget.

Den næste i rækken er Gitte Willumsen fra Det Konservative Folkeparti, som nu sidder i Silkeborg byråd.

Og selv om det kan virke besynderligt, at hun er fra de konservative og kan overtage et tidligere Venstre-mandat, så skyldes det, at hun ved Folketingsvalget i 2019 stillede op for Venstre. 

Det er nemlig stemmerne fra det seneste folketingsvalg, der afgør hvem den næste arvtager er. 

Men om Gitte Willumsen er klar til at træde til, hvis muligheden opstår, er endnu uvist.

Det er nemlig ikke lykkes TV MIDTVEST af få en kommentar fra Gitte Willumsen.

Skiftede fra V til K

Tilbage i 2020 skiftede Gitte Willumsen fra partiet Venstre til Det Konservative Folkeparti. 

Den gang sagde hun til TV MIDTVEST, at hun bedst kunne få sine mærkesager om sundheds-, ældre- og idrætspolitik igennem, hvis hun var byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti. 

- Jeg skulle tage stilling til, hvordan jeg kunne komme videre med mit politiske arbejde, og da det kom til stykket, var beslutningen egentlig ikke særlig svær, sagde Gitte Willumsen i oktober 2020.

Gitte Willumsen skiftede parti i 2020.
Gitte Willumsen skiftede parti i 2020.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Partiskiftet har ingen betydning for, at Gitte Willumsen nu kan overtage Inger Støjbergs mandat, hvis det bliver aktuelt. 

Ifølge reglerne er det nemlig både de personlige og de tildelte stemmer fra Folketingsvalget i 2019, der afgør hvem der skal overtage en politikers mandat. 

Derfor spiller det ingen rolle, at kandidaterne i mellemtiden har skiftet parti. 

Og på trods af at Inger Støjberg fik 37.285 stemmer og var den kandidat, som fik flest stemmer fra Venstre i Vestjyllands storkreds ved det seneste valg, kan Gitte Willumsen med sine 4.162 stemmer nu alligevel overtage mandatet.

Anders G. Jakobsen - i dag radikale - er næste i rækken efter Gitte Willumsen.
Anders G. Jakobsen - i dag radikale - er næste i rækken efter Gitte Willumsen.
Foto: Pressefoto: Holstebro Kommune

Flere i rækken

Hvis Inger Støjberg bliver erklæret uværdig til at sidde i Folketinget, og hvis Gitte Willumsen takker nej til pladsen på Christiansborg, går mandatet videre til den næste i rækken.

Det er Anders G. Jacobsen fra Radikale Venstre, og ifølge politikeren vil han endnu ikke gøre sig for mange tanker om den uvisse situation.

- Jeg vil forholde mig, hvis situationen skulle opstå. Det kræver, at Inger Støjberg bliver kendt uværdig til at sidde i Folketinget, og at Gitte Willumsen måtte sige "nej tak". 

- Lad os nu ikke foregribe begivenhedernes gang. Det er, hvad jeg har at sige til det, skriver han i en sms til TV MIDTVEST. 

Den store afgørelse

Om Inger Støjberg bliver erklæret værdig til at arbejde på Christiansborg, skal udvalget Valgs Prøvelse i Folketinget vurdere. 

Tirsdag klokken 16 er medlemmerne i udvalget derfor indkaldt til en såkaldt 'åben drøftelse' af det afgørende spørgsmål. 

Hvis udvalget ikke selv ønsker at træffe beslutningen, kan de sende sagen videre til Folketinget, hvor der efterfølgende skal stemmes om Inger Støjbergs fremtid i politik. 

Ifølge formanden for udvalget bliver en stemmeafgørelse det mest sandsynlige udfald, siger han til Ritzau. 

Derfor bliver det højst sandsynligt Folketinget, der ender med at træffe beslutningen om den tidligere næstformand og minister må blive siddende. 

Det er uvist, hvornår en mulig afstemning vil finde sted.