Favrskov Kommune: Veteran mod debutant i kamp om borgmesterkæden
Efter 12 år i borgmesterstolen i Favrskov Kommune udfordres socialdemokraten Nils Borring af Venstres nye spidskandidat, Birgit Liin.
Traditionelt set har kommunalvalg i Favrskov Kommune handlet om valget mellem Socialdemokratiet og Venstre. Spørger man de to spidskandidater, er der ikke noget, der tyder på, at det er anderledes i år.
Med en debutant i toppen af listen, udfordrer Venstre denne gang Socialdemokratiets Nils Borring i kampen om at blive Favrskov Kommunes borgmester.
49-årige Birgit Liin er uddannet jurist, og arbejder i dag som professor i ved Aarhus Universitet. Som spidskandidat, skal hun løfte arven efter Flemming Nørgaard, der i øjeblikket er viceborgmester.
- Da jeg fik muligheden tænkte jeg, at det letteste er at blive siddende i sofaen, uden at gøre noget. Det skal man ikke altid gøre, også selv om det bliver svært og hårdt. Jeg får ikke chancen en gang til, siger Birgit Liin, der har kommunalpolitisk erfaring, blandt andet fra posten, som formand for Børne- og skoleudvalget i Favrskov Kommune.
Der skal tælles til 13
For at blive borgmester i Favrskov Kommune har Birgit Liin brug for at tælle til 13. Det er det antal mandater, der skal til, for at skaffe et absolut flertal i byrådet. Ved det seneste valg fik Venstre ni mandater. Men partiet har mistet to markante profiler forud for det kommende valg, nemlig de to tidligere borgmestre Anders G. Christensen og Knud Andreassen.
- Jeg tror ikke, vi får absolut flertal i Venstre. Så hvis jeg skal være borgmester, er der andre partier der skal pege på mig, og synes det er en god idé, siger Birgit Liin.
Venstre indgår ikke i valgforbund med andre borgerlige partier byrådet. Men Birgit Liin peger selv på det gode samarbejde med Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Lidt mere vaklende er hun omkring opbakningen fra de konservative.
- Det spændende er jo, hvem konservative peger på. Det vil jeg da gerne vide - for jeg ved det faktisk ikke, siger borgmesterkandidaten.
- Jeg vil kæmpe med alt, hvad jeg har for at gøre opmærksom på Venstres mærkesager i denne valgkamp, fortsætter Birgit Liin. Noget af det, vi kæmper for, er blandt en bedre balance i forhold til udvikling og vækst. I øjeblikket foregår rigtig meget af væksten i den østlige del af kommunen, det skal vi have lavet om på.
En anden vigtig sag for Birgit Liin og partiet Venstre er kvaliteten i kommunens daginstitutioner, der sammen med velfærden og forholdene for de ældre i kommunen, er højt prioriteret, når gruppen trækker i arbejdstøjet i det nye byråd.
Borgmester med fokus på de ældre
Den nuværende borgmester, socialdemokraten Nils Borring, sikrede sig fire år mere i sædet ved valget i 2017. Han står som formidler af det brede samarbejde i byrådet, hvor arbejdsklimaet normalt er sundt og godt.
Nils Borring ser ældreområdet, som en af de store udfordringer for Favrskov Kommune i de kommende ti år. Ikke alene kommer der flere, plejekrævende ældre i kommunen. Der er også behov for at tilføre flere plejehjemspladser, og samtidig højne serviceniveauet for de ældste borgere.
Oven i det kommer et økonomisk hovedbrud, hvor Favrskov kommer til at mangle 20 millioner kroner om året på driften. Penge, som kommunen må afgive i forbindelse med udligningsreformen.
- Det er klart, at der er færre penge til den service, vi kan yde til borgerne. Derfor skal vi tænke os godt om, når vi bruger vores penge, siger Nils Borring.
Selv tror og håber Nils Borring på det håndslag fra vælgerne, der kan gøre ham til borgmester i endnu en fire årig periode i Favrskov.
- De 11 socialdemokrater, der er valgt i dag, stiller alle op til valget. Det tager jeg som et tegn på, at vi har en god gruppe. Nu skal vi til den store jobsamtale, og det er den, vi går til den 16. november.
Konservative drømmer om fremgang
De konservative i Favrskov er i dag en del af det parlamentariske grundlag i byrådet. Partiets spids- og borgmesterkandidat er Lars Storgaard, der i øjeblikket er viceborgmester.
Selv kommer Lars Storgaard fra Ulstrup i den vestlige del af kommunen, og er en af fortalerne for en bedre balance i vækst og udvikling i Favrskov.
- Vi kan jo godt se, at væksten ligger i den østlige del af kommunen. Både når det gælder bosætning og arbejdspladser. Men vi er nødt til at kigge mod vest, og få gjort det attraktivt at bosætte sig i den del af kommunen også, siger Lars Storgaard.
Etableringen af en ny kommunal administrationsbygning i Ulstrup er også på Lars Storgaards dagsorden. Det vil betyde flytning af arbejdspladser fra Hvorslev, hvor det tidligere rådhus trænger til en større renovering. De penge mener de konservative skal bruges på et nyt kommunalt byggeri i Ulstrup.
Ved det kommende valg håber Lars Storgaard, at konservative kan gå et eller to mandater frem.
- Vi håber på, at de landspolitiske tendenser kan smitte af på kommunalvalget, også her i Hvorslev. Derfor er drømmen, at vi kan fordoble vores nuværende mandattal, fra to til fire, siger Lars Storgaard.
22 mandater er i øjeblikket i hænderne på Socialdemokratiet, Venstre og konservative i det nuværende byråd i Favrskov. De resterende tre mandater ligger hos Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF.
De øvrige partier, der opstiller er: Radikale Venstre, Liberal Alliance, Samlingspartiet Favrskov, og Nye Borgerlige.