Turister skaber debat i Ringkøbing-Skjern: - Der er flere tyskere end lokale
Den store satsning på turisme i Ringkøbing-Skjern Kommune skaber nu debat i de afgørende uger inden kommunalvalget.
Turismen er en stor del af Ringkøbing-Skjern Kommune, men nu siger de lokale stop.
Flere mener, at det er tid til at skrue ned for kommende store projekter, fordi området efterhånden er blevet overløbet af turister.
En af dem, der mærker tilstrømningen, er Carsten Grønne. Han oplever ofte at komme hjem til et syn som det, man kan se på billedet herunder.
Derfor er han nu en af flere borgere i kommunen, der kommer med et opråb her få uger inden kommunalvalget.
- Jeg har talt op til flere hundrede biler nogle gange og faktisk også op til 300 biler, der holder hulter til bulter og gør, at man flere steder ikke kan komme igennem. Så det er min oplevelse, at kommunens satsning på turisme er for massiv og går ud over os lokale, siger Carsten Grønne.
Men turismen bliver næppe mindre massiv fremadrettet.
I Søndervig er man blandt andet i gang med konstruktionen af en Lalandia-park, der forventes at stå klar i 2022, ligesom der også er planer om opførelsen af Ranonia, der er titlen på Ringkøbings nye ferieby ved Ringkøbing havn.
En by hvor der vil være udlejepligt.
- Det er blevet så massivt nu, og det er derfor, vi lige er kommet lidt op af stolene. For der er faktisk flere tyskere end lokale borgere, og det tipper balancen. Og hvis man placerer en turistby med 250 huse, hvor det primært er tyskere, så frygter vi lidt, det bliver en spøgelsesby om vinteren, siger Ringkøbing-parret Peter Søe Larsen og Anne Julie Hansen, der tidligere har udtrykt bekymring omkring netop Ranonia-projektet.
Tæt på at nå loftet
Parret var for nylig ude med deres kritik i en artikel i Dagbladet Ringkøbing-Skjern, der efterfølgende kastede en undersøgelse af sig.
Her skulle 75 lokale svare på, om de ønskede en turistby på fjorden og generelt flere turister. Godt 60 procent svarede nej tak.
Spørgsmålet deler også vandene på den politiske front.
Niels Rasmussen, der er spidskandidat for SF i kommunen, har også lagt mærke til den kritik, der er begyndt at ulme blandt borgerne. Det samme har spidskandidaten fra Fjordlisten, Jan Holm Ramussen, som fortæller, at han er efterhånden føler sig som en gæst i egen kommune,
Men borgmester Hans Østergaard (V) mener ikke, at antallet af turister har nået et kritisk niveau.
- Der er et loft, det anerkender jeg fuldt ud, og jeg tænker også, at vi nærmer os det. Men vi er der ikke endnu. Der er flere, der drager sammenligninger mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og de helt store turistkommuner, men det er ikke der, vi er.
Ude af proportioner
Tilbage i 2019 havde kommunen over 4.000.000 turistovernatninger, hvilket kun var overgået af Københavns Kommune og Varde Kommune.
Det er forventet, at turisttallet vil stige med over en halv million, når Lalandia i Søndervig står klar, og med Ranonia i Ringkøbing i støbeskeen kan tallet vokse yderligere.
Men 1. viceborgmester Søren Elbæk (S) mener ikke, at de ekstra ferieboliger vil være det, der får bærret til at tippe over.
- Vi har 9.000 sommerhuse i Ringkjøbing-Skjern Kommune og nu taler vi om 250 ferielejligheder, så jeg synes også, man skal have proportionerne på plads. Og jeg tror, vi glemmer lidt, at turisme er et erhverv i kommunen. Det beskæftiger 4.000 mennesker i helårsstillinger, siger han.
For Carsten Grønne er der også en vis forståelse for, at turisme er en stor del af kommunen. Men måske er det blevet for stor en del.
- Turisme er vigtigt, men jeg synes bare ikke, det skal være på bekostning af dem, der bor her, og det synes jeg til tider, det er i dag.