Valgforsker peger på "indlysende uretfærdighed" i Morsø og Lemvig

Den danske valgmodel betyder, at partier kan få absolut flertal i byrådet uden at have flertal blandt vælgerne, påpeger professor emeritus Jørgen Elklit.

Venstres Hans Ejner Bertelsen fejrer valgsejren på Mors. Venstre fik 46,1 procent af stemmerne på Limfjordsøen - men endte alligevel med 11 ud af 21 mandater.
Venstres Hans Ejner Bertelsen fejrer valgsejren på Mors. Venstre fik 46,1 procent af stemmerne på Limfjordsøen - men endte alligevel med 11 ud af 21 mandater.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Der er tale om en matematisk uretfærdighed, når et parti får absolut flertal i byrådet uden at have fået over 50 procent af stemmerne.

Sådan lyder kritikken fra professor emeritus Jørgen Elklit, der i en artikel i det forskningsbaserede nyhedsmedie Vid&Sans blandt andet nævner Morsø og Lemvig kommuner som eksempler på uretfærdigheden.

- Det er jo meget almindeligt at pege fingre ad USA og Storbritannien og korse sig over, at deres valgsystemer efter manges opfattelse er så elendige. Men vi har i mange år været blinde for den matematiske uretfærdighed, der ligger i vores eget system, siger Jørgen Elklit i Vid&Sans.

Ved valget i tirsdags fik Venstre 46,1 procent af stemmerne i Morsø Kommune, men endte alligevel med at få 11 ud af 21 mandater.

Billedet var nogenlunde det samme i Lemvig Kommune, hvor Venstre fik 45,5 procent af stemmerne og 11 ud af 21 mandater.

Jørgen Elklit peger på den d´Hondtske metode som årsag til skævheden. Metoden har været brugt siden 1909 og bruges til at regne stemmerne om til mandater. Elklit betegner metoden som en indlysende uretfærdighed og siger, at den favoriserer de store partier.

I stedet foreslår han, at man bruger Sainte-Laguë-metoden, som skulle være garant for, at fordelingen af mandater mere matcher stemmefordelingen.

0 % optalt

    Borgmester: Kan hverken gøre fra eller til

    På Mors kender den genvalgte Venstre-borgmester Hans Ejner Bertelsen godt problematikken, som han også blev konfronteret med under valgkampen.

    - Jeg har fuld tillid til systemet og mener, at det er lavet ud fra de bedste intentioner. Problematikken er den samme, uanset om det favoriserer Venstre, SF eller et helt tredje parti. I øvrigt kan jeg ikke gøre fra eller til - så kunne jeg lige så godt bestille godt vejr til Kulturmødet. Hvis man skal bruge en anden metode, er det politikerne på Christiansborg, der skal træffe beslutningen, siger Hans Ejner Bertelsen til TV MIDTVEST.

    mandater i alt
    0 % optalt

      Ellen Philipsen Dahl repræsenterer et af de mindre partier på Mors - Demokratisk Balance. Hun siger, at hun ikke har sat sig ind i den dybere forskel på de to metoder.

      - Personligt har jeg ikke mærket, at systemet skulle være uretfærdigt, for jeg blev selv valgt ind på det absolut mindste mandat, fordi vi var i valgforbund med de konservative. Jeg kan godt se, at det kan virke mærkeligt, at et parti får absolut flertal uden at have over halvdelen af stemmerne, men her på Mors havde det ikke gjort den store forskel, hvis Venstre kun havde fået 10 mandater. Hans Ejner Bertelsen ville under alle omstændigheder være blevet borgmester med støtte fra Dansk Folkeparti, siger Ellen Philipsen Dahl.