Pihl kritiserer plan om naturnationalparker: - Man har glemt, der bor mennesker
Kristian Pihl Lorentzen (V) savner den menneskelige dimension i debatten om naturnationalparker. Han efterlyser en timeout før en endelig beslutning om placeringer bliver truffet.
For Venstres folketingsmedlem i Viborg er naturnationalparkerne blevet en mærkesag.
Kristian Pihl Lorentzen (V) har på det seneste været en skarp kritiker af regeringens planer. Både på sociale medier og i pressen tager han afstand fra miljøministerens plan om inden længe at ville udpege 10 nye naturnationalparker i Danmark.
- Vi skal have bedre natur og mere natur, det tror jeg stort set hele befolkningen holder med os i. Men der skal også være plads til mennesker. Det er den menneskelige dimension, man har glemt, siger Kristian Pihl Lorentzen.
- Derfor siger jeg, at vi skal tage en timeout. Lad os få en pause og lægge brikkerne på bordet igen, foreslår Venstre-politikeren.
Nye parker på vej
Regeringen indgik i juni 2020 en aftale med SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet om at afsætte 888 mio. kr. over en treårig periode fra 2021 til 2024 til at forbedre natur og biodiversitet i Danmark.
En del af aftalen er, at der skal etableres 15 naturnationalparker.
I en naturnationalpark får naturen lov til at udvikle sig på naturlige præmisser. Store dyr, som for eksempel elge, stude og bisonokser sættes ind for at afgræsse et område, som bliver hegnet ind. Al skovdrift og landbrugsproduktion i naturnationalparken skal høre op.
Fussingø, Gribskov, Tranum, Almindingen og Stråsø, som ligger i Holstebro Kommune, er allerede udpeget som naturnationalparker. Inden længe bliver der truffet beslutning om, hvor de næste 10 naturnationalparker skal ligge.
- Venstre er i allerhøjeste grad enig i, at der skal gøres noget. Men vi skal have en plan, hvor vi tilgodeser alle de hensyn, der er omkring vores skove, mener Kristian Pihl Lorentsen.
- Jeg frygter, vi får nogle store indhegnede områder, hvor lokalbefolkningen, som er vant til at færdes i skovene, pludselig ikke kan komme derind. Det er der mange folk, der henvender sig med bekymringer omkring. Det nytter ikke noget, at man bare siger pyt med det, siger Venstre-manden.
Kritik i Lild Strand
Kristian Pihl Lorentzen medvirker i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor naturnationalparkerne er til debat. Med i udsendelsen er også Kathrine Olldag (Radikale) og Karsten Filsø (SF).
På bruttolisten over 10 kommende nationalparker er lokationer her i landsdelen. Det drejer sig om Nørlund Plantage & Harrild Hede, Husby Klitplantage, Hald Sø, Hanstholm Vildtreservat og Vester Thorup.
Blandt andet sidste nævnte har fået lokalbefolkningen op at markere. Hvis Naturnationalpark Vester Thorup bliver realiseret, vil kystbyen Lild Strand blive hegnet inde.
- I praksis bliver vi lukket ude af Danmark, fordi der kommer en naturnationalpark ind imellem, siger Bjarne Sørensen, der er medlem af Udviklingsgruppen Lild Strand:
- Vi vil gerne give naturen plads. Og naturen har al den plads, den overhovedet kan have her omkring. Men man skal også huske, at der bor mennesker her, lyder kritikken.
Radikale holder fast
Det Radikale Venstre er et af partierne bag aftalen og lægger dermed navn til ideen om naturnationalparkerne. Både dem, som allerede er udpeget. Men også de kommende 10.
Kathrine Olldag er radikalt folketingsmedlem og bliver ved næste folketingsvalg kandidat i Vestjyllands Storkreds. Hun lytter til kritikken fra Lild Strand, men fastholder, at Naturnationalpark Vester Thorup er en god idé.
- Vester Thorup er et fantastisk stort sammenhængende naturområde, hvor der virkeligt er plads til at biodiversiteten kan udfolde sig, mener Kathrine Olldag.
- Vi skal huske, at vi gør det her, fordi vi har en akut biodiversitetskrise. Derfor bliver man også nødt til at tage et lederskab på, hvordan vi kan løse den. Og det er politisk lederskab, når man går ind og siger, at vi udpeger nogle af statens arealer til at være naturnationalparker.
- Men derfra og til, hvordan det i praksis udmønter sig - der skal der være al den plads til samtale og løsninger, som vi overhovedet kan få, siger den radikale folketingspolitiker.