Brexit kan koste arbejdspladser på havnen i Thyborøn
Det kan få store konsekvenser for Thyborøn Havn, hvis en aftale om fiskeri i britisk farvand ikke er i hus inden årsskiftet.
Fiskerne og følgeindustrien på Thyborøn Havn er dybt afhængige af, at danskere fortsat må fiske i britisk farvand efter Brexit. Havnen omsætter årligt for 3,2 millarder kroner, og 40 procent af fiskene, som landes i kystbyen, er britiske.
Derfor er mange af havnens omkring 1000 arbejdspladser på spil, hvis ikke en aftale er på plads inden 1. januar 2021.
- Det er for fiskeriet en usikker situation lige i øjeblikket, fordi man ikke ved, om der kommer en aftale, eller der ikke gør. Det er da sådan lidt kaotisk at forudse fiskeriet i Thyborøn næste år, siger direktør for Thyborøn Havn, Jesper Holt.
En af de følgevirksomheder, der kan komme til at lide under en manglende aftale, er Thyborøn Skibs og Motor, der har 110 ansatte og næsten 50 års erfaring med bygning og reparationer af fiskefartøjer. Her frygter man, at Brexit kommer til at gøre ondt.
- Det rammer hele byen. Det rammer os, det rammer alle. Så skal vi til at kigge på medarbejderne, fordi så går vores arbejdsmængde ned, siger Tage Hansen, der er direktør i Thyborøn Skibs og Motor.
Hos Danske Fiskeauktioner i Thyborøn er direktør Michael Lodahl også bekymret for, at briterne og EU ikke når at komme til enighed, inden den nuværende aftale udløber. 10 procent af spisefiskene, der bliver solgt i auktionshallerne, kommer fra britisk farvand, og en manglende aftale vil derfor få store økonomiske konsekvenser.
- Det vil altid gøre ondt, når du mister en omsætning på 25-30 millioner fra den ene dag til den anden. Så vi må jo håbe, at der er på en eller anden måde findes nogle andre farvande, man kan fiske i. Men det har man jo heller ikke kvote til, så det bliver vanskeligt at få det erstattet, siger Michael Lodahl.
Borgmesteren tror på en aftale
På rådhuset i Lemvig venter borgmester Erik Flyvholm (V) også i spænding på udfaldet af forhandlingerne mellem briterne og EU. Det vil ramme kommunen hårdt, hvis ikke der snart bliver underskrevet en aftale.
- Jamen, vi sidder helt derude, hvor vi er meget, meget spændte. Det ville være en katastrofe med et hårdt brexit for et område som vores, siger han.
Borgmesteren tror på, at en aftale nok skal falde på plads. Han har derfor heller ikke en plan B, hvis ikke det lykkes, inden kalenderen skifter til 2021.
- Vi har en tro på, at man finder en løsning på, hvordan man kommer videre. Og så er det klar, at så har vi en forventning om, at skulle det værste ske, at man i en periode skal forhandle videre og vi ikke har adgang til det, så tror og håber vi på, at vi får en hjælpende hånd.
TV MIDTVEST fortsætter med at sætte fokus på fiskeriet og Brexit-aftalen resten af ugen fra kutteren Mejlsø L674 i Thyborøn. Man er velkommen til at komme forbi den udsendte redaktion og sige hej, hvis man er i nærheden af havnen.