Fiskeskipper om nye havvindmøller: - Det betyder, at vi skal være endnu færre fiskere

Regeringen har i dag lanceret en ny plan om flere havvindmøller. Planen vil dog få store konsekvenser for fiskeriet, lyder det fra nogle af landsdelens fiskere.

2:24
Tamme Bolt er fiskeskipper i Thyborøn.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Grøn energi er en af de helt store politiske satsninger i år, og nu vil den danske regering have markant flere havvindmøller sat i søen.

Onsdag eftermiddag præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) en samlet plan for, hvordan der i fremtiden skal produceres mere grøn strøm i Danmark. 

Den bestod blandt andet af at reservere mere af det danske havareal til vindmøller, men netop den del giver panderynker hos flere af landsdelens fiskere.

- Det er voldsomt. Det betyder, at vi skal være endnu færre fiskere, for der bliver jo mindre plads, fortæller Tamme Bolt.

Planen om flere havvindmøller blev onsdag eftermiddag præsenteret på Marienborg.
Planen om flere havvindmøller blev onsdag eftermiddag præsenteret på Marienborg.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mange steder kan man ikke fiske

Regeringens plan går helt konkret ud på, at i fremtiden skal 30 procent af Danmarks samlede havareal reserveres til havvindmøller. Det er en fordobling i forhold til, hvad der er i dag.

Den store stigning får landsdelens fiskere til at appellere til politikerne om, at fiskeriet bliver inviteret med til bordet, når de forskellige projekter skal anlægges. 

De frygter nemlig, at planerne kan komme til at gå ud over fiskeriet.

Nordsøen er jo et kæmpe område. Der burde jo være god plads både til jer og til havvindmøller?

- Dansk fiskeri foregår kun i en tredjedel af Nordsøen, for der er mange steder, hvor der er vrag, mudderbund og andet, som gør, at vi ikke kan fiske. De områder, de gerne vil bruge til havvindmøller, er lige der, vi gerne vil fiske. Det er de lave områder, hvor vi fisker rødspætter, tobis og torsk, fortæller Tamme Bolt.

- Vi har fået tæsk nok gennem årene. Vi har haft Brexit, corona og kvotenedskæring, så der skal gerne lidt ro på dansk fiskeri.

"Det, vi lancerer i dag, er stort". Sådan lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).
"Det, vi lancerer i dag, er stort". Sådan lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afgørende for at nå klimamål

Planen om flere havvindmøller er en del af en større plan, som ifølge regeringen skal gøre, at vi når det klimamål, der er sat for 2025.

- Det er helt afgørende, når vi er et af de lande, der opstiller de mest ambitiøse klimamål, at vi også realiserer dem. Det her betyder, at vi potentielt kommer til at kunne levere grøn strøm til 10 millioner europæiske husstande, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S).

- Jeg har arbejdet med grøn omstilling i tæt på 20 år. Det, vi lancerer i dag, er stort. Det er lig med billigere el til danskerne, og det er lig med større forsyningssikkerhed. Jeg kan ikke erindre, at jeg har været med til noget større, lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Tamme Bolt har været fisker i godt 30 år, og han fortæller, at der gennem årene er forsvundet mange gode fiskebanker rundt i Europa. Derfor håber han, at fiskeriet nu bliver kompenseret for de nye havvindmøller.

- Nogle fiskere vil måske på baggrund af det her frivilligt ønske at indstille erhvervet. Men så skal kompensationen også være derefter, lyder det fra Tamme Bolt.