Fiskeriformand bekymret for massiv satsning på havvind: - Et hidtil uset eksperiment med havmiljøet
Det er afgørende, at fiskerne tages med på råd, når de nye havmøller skal placeres, mener Danmarks Fiskeriforening.
Regeringens planer om en massiv satsning på vedvarende energi fra havvindmøller vækker bekymring i Danmarks Fiskeriforening.
Foreningens formand Svend-Erik Andersen kalder i en pressemeddelelse planerne om de store energianlæg til havs for et "hidtil uset eksperiment med havmiljøet".
- Det er derfor meget vigtigt, at konsekvenserne af udbygningen af havvindkraftværkerne analyseres og moniteres løbende. Det er helt afgørende, at havmiljøet og fiskebestandene ikke påvirkes negativt af de mange anlæg på havet og tilhørende kabler, siger Svend-Erik Andersen.
Fiskernes melding kommer, efter at klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i Berlingske har løftet sløret for planerne om en massiv udbygning af havvind. Aagaard lægger op til, at 30 procent af Danmarks samlede havareal reserveres til havvindmøller. I dag er andelen 15 procent.
Ministeren mener også, at der skal kunne sættes endnu flere vindmøller op på de udpegede områder. Det et det, som på fagsprog kaldes "overplantning".
Store konsekvenser i Nord- og Vestjylland
Svend-Erik Andersen understreger i pressemeddelelsen, at fiskerne bakker op om den grønne omstilling. Men han understreger, at det er vigtigt, at fiskerne tages med på råd, når møllerne skal placeres, og at der skal kunne fiskes inden for mølleområderne.
Hvis det ikke sker, frygter foreningen, at vindmølleparkerne sammen med store energiøer vil få alvorlige konsekvenser for fiskeriet.
- Det får store negative konsekvenser, hvis udbygningen af vedvarende energi på havet af den ene eller anden årsag spænder ben for fiskeriet. Det gælder især i Nord- og Vestjylland, hvor fiskeriet har en helt særlig betydning ligesom forsyningen af sunde og klimavenlige fødevarer kommer til at lide et knæk. Samlet set vil det være rigtig skidt for Danmark, lyder det fra fiskeriformand Svend-Erik Andersen.