Fiskere frygter flere havvindmøller: Vi ved intet om konsekvenserne
Regeringens udspil om en udbygning af vindenergi i Nordsøen møder bekymring blandt fiskerne på vestkysten.
Regeringens ambition om at femdoble den danske produktion af havvind inden 2030 kræver et stort areal af vindmøller i Nordsøen.
I et nyt udspil foreslår regeringen et område ud for vestkysten.
Men det bekymrer fiskerne i Thyborøn. Det fortæller formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening, Alfred Fisker.
- Vi frygter de konsekvenser vindmøllerne vil have. Både på fiskebestanden og havmiljøet i det hele taget.
"Placeres i blinde"
I området fiskes efter blandt andet rødspætter, jomfruhummer og pighvar. Og Alfred Fisker er bekymret for, om der bliver fisk at fange i fremtiden.
- Vi ved jo ikke, om det er muligt at fiske på det areal, hvor vindmøllerne kommer op, og om der overhovedet er flere fisk tilbage at fiske, fordi vindmøllerne måske vil få konsekvenser for strømme og havmiljø.
Han peger på, at fiskerkollegaer fra Kattegat har dårlige erfaringer med at fiske mellem møllerne.
Men det er mest af alt usikkerheden, og uvidenheden om konsekvenserne, der tænder bekymringen hos fiskeren.
- Vi mangler undersøgelser og viden om, hvilke klimamæssige konsekvenser det her vil få. Det er som om, det hele handler om at få en masse vindenergi i gang lige nu, og så sætter vi bare op i blinde.
Men mest af alt, vil fiskeren Alfred Fisker gerne se, at fiskerne bliver inddraget i planerne om placeringen.
- Vi vil bare være medspillere, så der kan være plads til både vindmøller og fiskere. For jeg er stor fortaler for grøn omstilling, det skal der ikke herske nogen tvivl om. Vi skal bare have vindmøllerne placeret et sted, hvor det ikke også er strategisk skidt for vores erhverv, siger han.
Fri af Putins gas
Regeringens målsætning lyder, at den danske havvindskapacitet skal udbygges til at kunne producere yderligere fire gigawatt strøm i 2030.
Og det er der to grunde til, siger Anne Paulin, som er klima- energi- og forsyningsordfører for Socialdemokratiet.
- Jeg tænker, det er enormt vigtigt, at vi får opstillet mere havvind, fordi det er en grøn energi, som vi har brug for i fremtiden. Så må vi jo prøve at tage så mange hensyn til de andre interesser, som der også kan være i forhold til at benytte havets arealer, siger Anne Paulin.
- Det er vigtig, at man prøver at sammentænke tingene så godt som muligt.
Fiskerne er nervøse for, om de bliver hørt - hvordan vil I sikre, at der er dialog også med dem?
- Selv om vi har rigtig travlt med at få opstillet mere havvind, så er det også vigtigt, at vi lytter til forskellige pointer, der kan være i debatten. Også når de kommer fra fiskerne. Så jeg håber, vi kan lave nogle løsninger, hvor vi passer på fiskeriet.
- Men det er altså også enormt vigtigt, at vi får noget mere havvind, fordi vi har brug for det i den grønne omstilling og for at blive fri for fri af Putins gas, siger energiordføreren.