Flere tilfælde af kræft tæt på kemikaliefabrik: - Jeg er meget bekymret
Der er usædvanligt mange kræfttilfælde og overdødelighed på Harboøre Tange. Det slår forskningsresultater fast, og det bekymrer de lokale.
Trine Rønn er stærkt bekymret over usædvanligt mange kræfttilfælde og overdødeligheden på Harboøre Tange.
Hun er født og opvokset i Harboøre og var blandt deltagerne i et borgermøde onsdag aften, hvor de seneste forskningsresultater blev lagt frem.
- Jeg er meget bekymret over de mange kræftsyge og de mange døde. Mange i min familie er ramt af kræft. Både min far og min farbror døde i en forholdsvis tidlig alder. De blev begge født i Harboøre i 1950’erne, fortæller Trine Rønn.
- Jeg har hørt beretninger om, hvordan de som drenge fandt kviksølv i naturen. De samlede kviksølvet op og puttede det i bukselommen. De tog det med hjem og legede med det. Kræft er en hyppig gæst herude, siger Trine Rønn, der er 37 år og i dag bor i Nørre Nissum.
På borgermødet i Thyborøn, hvor omkring 150 var mødt op, fortalte en gruppe forskere om resultatet af deres nyeste undersøgelse.
Allerede i 2021 præsenterede forskere deres første undersøgelse. Den viste, at der i Thyborøn og Harboøre tilbage i 1968-70 var dobbelt så mange tilfælde af kræft i nyrer og blære, som der var i andre tilsvarende fiskersamfund som Hanstholm og Holmsland.
- Det var meget markant. Denne gang har vi set på andre sygdomme end kræft, og der er ikke lige så markante forskelle, siger professor Elsebeth Lynge, der står i spidsen for forskergruppen.
Vil undersøge sammenhængen med kemikaliefabrik
Samtidig har forskerne set på indbyggerne i perioden 1990-2006. Her er der fundet en overdødelighed på 26 procent sammenlignet med Hanstholm og Holmsland.
Det skyldes ikke kun kræft, men en bred vifte af sygdomme som hjertekar- og luftvejssygdomme. Mange af de døde var tilflyttere, som altså ikke havde boet tæt på Cheminova i årevis.
- Jeg vil være tilbageholdende med at sige, at overdødeligheden skyldes påvirkning udefra, siger Elsebeth Lynge.
I det hele taget er det ikke påvist, om overdødeligheden på Harboøre Tange har en sammenhæng med kemikaliefabrikken Cheminova.
Men Region Midtjylland har nu sammen med Kræftens Bekæmpelse sat penge af til endnu en undersøgelse.
- Det er glædeligt, at der endelig er fundet penge til at undersøge, om der er en sammenhæng mellem Cheminova og sygdomme og dødsfald i lokalområdet. Jeg håber, at vi nu kan få et klar svar på det spørgsmål, lyder det fra Trine Rønn.